Eveniment

Ministerul Sănătăţii vrea contribuţii de sănătate plătite la salariul mediu brut, nu minim. Finanţele nu sunt de acord

Ministerul Sănătăţii vrea contribuţii de sănătate plătite la salariul mediu brut, nu minim. Finanţele nu sunt de acord

Foto Shutterstock

Autor: Claudia Medrega, Ioana David

10.07.2012, 00:04 779

Ministerul Sănătăţii propune aplicarea cotei de asigurări de sănătate de 5,2% pentru angajator la salariul mediu brut pe ţară şi extinderea bazei de colectare prin includerea veniturilor din agricultură, din dividende sau din dobânzi (pentru cei care nu încasează salarii) pentru a aduce mai mulţi bani la Fondul de sănătate, însă Ministerul Finanţelor spune că va respinge propunerea.

Măsura este inclusă într-un proiect de lege lansat recent de Ministerul Sănătăţii în dezbatere publică, document amplu care propune schimbarea semnificativă a modului în care funcţionează sistemul de sănătate. Este a doua încercare a autorităţilor din domeniu în ultimul an, după ce un alt proiect a fost retras la începutul anului, la presiunea străzii.

Măsura i-ar discrimina pe angajatorii ce acordă salarii mai mici decât salariul mediu brut pe economie, după cum spun consultanţii. În luna mai, salariul mediu brut a fost de 2.109 lei, iar salariul minim brut a fost stabilit pentru acest an la 700 de lei.

"Intenţia Ministerului Sănătăţii este de a reorganiza sistemul de asigurări de sănătate astfel încât să existe un echilibru între sumele colectate la Fondul National de asigurări de sănănate şi cheltuieli. Astfel, propunerile precum aplicarea cotei procentuale de 5,2% pentru angajator la salariul mediu brut pe ţara sau creşterea bazei de colectare prin aplicarea contribuţiilor pentru veniturile din dividente şi dobânzi vin să acopere deficitul dintre venituri şi cheltuieli la Fondul de asigurări", a răspuns ministerul la solicitarea ZF. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au amintit că proiectul de lege lansat în dezbatere publică este doar o propunere care în urma dezbaterilor ar putea suferi modificări.

Pe de altă parte, Ministerul Finan­ţelor spune că "va transmite un punct de vedere prin care respinge propunerea".

Potrivit proiectului, pentru persoanele asigurate cota de contribuţie va fi de 5,5%, iar pentru angajator va fi de 5,2%, iar nivelul nu va putea să fie mai mic decât 5,2% aplicată la un salariu mediu brut pe ţară, lunar, pentru fiecare angajat.

Pentru asiguraţii cu plata contribuţiei din alte surse valoarea nu poate să fie mai mică de 5,5% aplicată la salariu de bază minim brut pe ţară.

"Raportarea la salariul mediu brut pe economie ca şi bază de calcul minimă per angajat în ceea ce priveşte contribuţia angajatorului îi va discrimina în mod cert pe angajatorii care acordă salarii mai mici decât salariul mediu brut pe economie. Discriminarea este evidentă cu atât mai mult cu cât contribuţia datorată de celelalte categorii de persoane obligate la plata CASS ar urma să aibă în continuare, ca şi bază minimă de calcul, salariul minim brut pe economie", a comentat Ana-Maria Miron, partener NNDKP Consultanţă Fiscală.

Ministerul Sănătăţii vrea să extindă şi baza de colectare. Astfel, contribuţia lunară a persoanei asigurate ar urma să se aplice asupra veniturilor din salarii, veniturilor din agricultură, indemizaţiilor de şomaj sau pensiilor care depăşesc 740 de lei - pentru cuantumul ce depăşeşte această sumă. Pentru cei care nu încasează astfel de venituri, contribuţiile ar urma să se aplice asupra veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor, veniturilor din dividende şi dobânzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere şi altor venituri care se supun impozitului pe venit.

Reluarea unor astfel de prevederi (cote CASS, bază de impunere, persoane obligate la plata CASS) în orice act normativ altul decât Codul Fiscal nu face decât să înlăture (sau în orice caz, să îngreuneze) realizarea obiectivului propus şi susţinut de mediul de afaceri de un număr buni de ani şi anume consolidarea reglementărilor în materie de obligaţii fiscale (taxe, impozite, contribuţii etc.) într-un singur act normativ, a mai spus Ana-Maria Miron, amintind că începând cu anul 2012, acestea au fost preluate în Codul Fiscal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO