Eveniment

Ministerul Transporturilor anunţă reguli noi pentru activităţile din domeniul maritim. De ce vor beneficia navigatorii

Ministerul Transporturilor anunţă reguli noi pentru...

Autor: Mediafax

14.04.2022, 18:43 122

Guvernul a aprobat joi Ordonanţa de urgenţă pentru reglementarea muncii în domeniul maritim. Ministerul Transporturilor a anunţat care sunt principalele modificări. 

Potrivit Ministerului Transporturilor, prin actul normativ se asigură îmbunătăţirea condiţiilor de muncă ale navigatorilor, în special în ceea ce priveşte contractele de muncă, orele de lucru, repatrierea, dezvoltarea competenţelor şi a carierelor, cazarea şi amenajările recreaţionale, alimentaţia şi serviciile de catering, protecţia sănătăţii şi siguranţei, asistenţa medicală şi procedurile de reclamaţii.

Totodată se instituie un sistem eficace de garanţie financiară pentru a proteja drepturile navigatorilor în cazul abandonării lor şi a acorda despăgubiri pentru cererile contractuale în caz de deces sau de incapacitate pe termen lung a navigatorilor ca urmare a unui accident de muncă, a unei boli profesionale sau a unui risc profesional. Prin acestea se consolidează şi se optimizează sistemul existent de protecţie a navigatorilor, inclusiv obligaţia ca navele să deţină la bord documente justificative privind sistemul de garanţie financiară, au explicat reprezentanţii ministerului.

În acest scop, prin ordonanţa de urgenţă privind munca în domeniul maritim statul român creează un mecanism de protecţie financiară şi socială a navigatorilor prin care sunt acoperite riscuri precum: boli profesionale, deces, acte de jaf armat şi/sau piraterie la bordul navelor, repatriere.

De asemenea, documentul creează cadrul legal pentru respectarea de către armatorii români şi străini a condiţiilor minime de muncă şi viaţă la bordul navelor, introduce obligaţia armatorilor navelor sub pavilion român de a asigura protecţia socială a navigatorilor (de a asigura plata îngrijirilor medicale, indemnizaţiilor de boală, indemnizaţiilor pentru şomaj, indemnizaţiilor pentru pensie, indemnizaţiilor în caz de accidente de muncă sau boală profesională, indemnizaţiilor familiale) şi desemnează Autoritatea Navală Română ca fiind autoritatea competentă pentru certificarea şi verificarea navelor româneşti şi străine.

Totodată, Autoritatea Navală Română dobândeşte prerogativa legală de a se implica în repatrierea navigatorilor. Astfel, în situaţia în care armatorul nu procedează la plata cheltuielilor ocazionate de repatriere, ANR acţionează mecanismul de protecţie socială instituit prin ordonanţa de urgenţă pentru reglementarea muncii în domeniul maritim, solicitând disponibilizarea sumelor necesare repatrierii din garanţia financiară depusă de armator.

De la intrarea în vigoare a actului normativ, activitatea de recrutare şi plasare a navigatorilor se va realiza numai în condiţii de protecţie financiară, agenţiile de furnizarea navigatori fiind obligate să dovedească deţinerea de către armator a unei garanţii financiare care să acopere toate costurile legate de repatriere, a precizat Ministerul Transporturilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO