Eveniment

Ministrii muncii si finantelor au sarcina de la premier sa reduca numarul functionarilor

Ministrii muncii si finantelor au sarcina de la premier sa reduca numarul functionarilor
08.08.2007, 20:50 17

"Dorim sa avem o administratie supla, profesionista si care sa fie motivata. Din acest motiv, una din masurile pe care le gandim este cea legata de calitatea resurselor umane si de motivarea acestor salariati. Pe de alta parte, va trebui sa vedem cum aranjam grilele de salarizare pentru a nu permite crearea unor discrepante de salarizare intre diferite institutii publice, in asa fel incat sa limitam fluctuatia personalului de la o institutie la alta", a afirmat primul-ministru.
Declaratia premierului vine dupa ce ministrul muncii a sustinut la finele saptamanii trecute ca numarul angajatilor din administratia publica locala si centrala ar trebui sa scada cu 10%.
"Exista o analiza pe care o avem in momentul de fata in atentie, de reducere cu aproximativ zece la suta a posturilor din administratia centrala si locala. Practic, avem o administratie care se hiperdimensioneaza si cred ca redimensionarea pe numar de posturi, de functii, este obligatorie. Altfel, vom ajunge o tara in care personalul bugetar este preponderent numeric. Intentionez sa propun Guvernului adoptarea unei astfel de masuri", a declarat Paul Pacuraru.
Replica sindicatelor nu a intarziat sa apara, acestea considerand ca prin astfel de masuri se incalca prevederile Constitutiei.
"Prin astfel de masuri se incalca prevederile Constitutiei si Legii nr. 215/2001, precum si actele normative care reglementeaza dreptul muncii. Este absolut scandalos si riscant sa propui astfel de masuri", a declarat ieri presedintele FNSA, Valer Suciu. Potrivit acestuia, administratiilor locale le-au fost transferate o serie de activitati care necesita personal, cum ar fi evidenta populatiei, politia comunitara, asociatiile de proprietari, asistenta sociala, invatamantul preuniversitar. "Astfel de masuri ii trimit in strada pe toti salariatii si ii vor determina sa ceara demisia Guvernului, pentru incompetenta", arata reprezentantii FNSA.
Numarul functionarilor din administratie a depasit 200.000 de persoane la finele lunii mai a acestui an (ultimele date disponibile), nivel cu circa 23.000 mai mare decat in urma cu un an. De cand a ajuns la putere la sfarsitul anului 2004, actuala administratie a angajat inca 42.000 de functionari, adica o crestere cu 27% a birocratilor.
Recent, reprezentantii regionali ai Fondului Monetar International au atras atentia autoritatilor de la Bucuresti privind nivelul ridicat si ritmul foarte alert de crestere a salariilor din sectorul bugetar, mai ales in administratie. In ultimii ani insa, salariile birocratilor au ajuns sa depaseasca cu 70% castigul mediu pe economie.


Punctul de pensie, majorat

Punctul de pensie va fi majorat, la 1 septembrie, de la 396,2 lei la 416 lei pentru pensionarii din sistemul public de asigurari sociale, iar pensiile agricultorilor vor fi dublate, tot de la inceputul lunii septembrie, a anuntat ieri premierul Calin Popescu Tariceanu. Majorarea pensiilor a fost aprobata in sedinta de ieri a Guvernului, printr-o ordonanta de rectificare a bugetului asigurarilor sociale. Presedintele Traian Basescu a anuntat in 18 iulie ca a promulgat Legea pensiilor, declarand insa ca isi mentine rezervele in ceea ce priveste sursele de finantare a aplicarii acestei legi. Actul normativ promulgat de presedinte prevede ca pensia medie va urca cu 40% la inceputul anului viitor, dupa ce punctul de pensie va creste de la 31% la 37,5% din valoarea salariului mediu brut.
Legea pensiilor stabileste o noua majorare a punctului de pensie incepand cu 1 ianuarie 2009, de la 37,5% la 45% din salariul mediu brut. Punctul de pensie este in prezent de 396 lei, urmand sa creasca, incepand cu 2008,
la 568 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO