Eveniment

Ministrul agriculturii: Accesul la raft al micilor producători e îngrădit. S-a făcut o lege în avantajul marelui retail, în detrimentul producătorilor români

Adrian Nechita Oros, ministrul agriculturii: Legea 28/2020 prevede ca termenul de plată pentru produsele proaspete să fie de 14 zile, iar de 30 de zile pentru celelalte produse. În legea iniţială termenul era de 7 zile pentru produsele proaspete. Totodată, li s-a oferit retailerilor posibilitatea de a percepe legal costuri şi taxe speciale pentru producătorii români.

Adrian Nechita Oros, ministrul agriculturii: Legea 28/2020 prevede ca termenul de plată pentru produsele proaspete să fie de 14 zile, iar de 30 de zile pentru celelalte produse. În legea iniţială termenul era de 7 zile pentru produsele proaspete. Totodată, li s-a oferit retailerilor posibilitatea de a percepe legal costuri şi taxe speciale pentru producătorii români.

Autor: Florentina Niţu

30.05.2020, 11:20 2879

Legea 28/2020 care aduce modificări şi completări unor legi mai vechi privind comercializarea produselor alimentare, aprobată în luna martie în parlamentul Ro­mâniei, a fost făcută în avantajul retailerilor, majoritatea cu capital străin, accesul la raft al producătorilor români fiind îngrădit prin taxe suplimentare şi termene de plată prelungite, susţine ministrul Agriculturii.

„Legea 28/2020 prevede ca termenul de plată pentru pro­dusele proaspete să fie de 14 zile, iar de 30 de zile pentru celelalte produse. În legea iniţială termenul era de 7 zile pentru produsele proaspete. Totodată, li s-a oferit retailerilor posibilitatea de a percepe legal costuri şi taxe speciale pentru producătorii români. Practic, s-a făcut o lege în avantajul marelui retail, în detrimentul producătorilor ro­mâni“, a spus Adrian Nechita Oros, ministrul agriculturii, ieri, 25 mai, în cadrul unei conferinţe de presă.

El a adăugat că legea a fost votată de colegii săi, majoritatea parlamentari, în martie 2020, deoarece legea 150/2016 pentru modificarea şi completarea legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare a intrat în 2017 în procedura de infringement (constare a neîndeplinirii obli­gaţiilor), iniţiată de Comisia Europeană.

Legea 150/2016 prevedea interzi­cerea facturării şi refactu­rării, obligaţia promovării produselor româneşti de către retaileri, obligaţia de a asigura spaţii vizibile de expunere şi semnalizarea produselor, obligaţia retailerilor de a avea 51% produse româneşti şi sancţiuni pentru aceasta.

„Cum vom aplica această lege proastă făcută de fostul guvern? Nu o aplicăm, o modificăm. Vom restabili principiile corecte de piaţă, indiferent că eşti mic sau mare. Vom înăspri sancţiunile pentru cei care vor să-şi crească veniturile cu ajutorul celor mulţi şi mici. Vom elimina formele as­cunse de taxare precum auto­facturarea, revizia lunară, re­ducere ulterioară raportată la cifra de afaceri sau discount de bunuri. Vom elimina aceste prevederi din legea 28/2020“, a mai spus Oros.

El menţionează că în cazul în care nu va reuşi să facă modificările necesare legii actuale, va implementa aceste modificări prin transpunerea directivei 633 din 2019 privind practicile co­merciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar.

Legea nu este foarte clară nici pentru producătorii români, care nu ştiu dacă mai trebuie sau nu să treacă pe etichetă „produs în România“. Ministrul agriculturii întăreşte că „în legea 28/2020 sunt anumite prevederi ascunse, iar accesul producătorilor la raft este foarte greu. Legea nu prevede ca pe produsele româneşti să apară distinct «produs românesc»“.

Oros a mai precizat că produsul tradiţional românesc trebuie promovat printr-o schemă naţională de calitate. Până acum au fost aprobate trei scheme: de calitate premium, de calitate garantată şi de calitate reţetă consacrată sau reţetă veche.

„Zilele trecute am început să lucrăm la schemele de calitate pentru produs local şi produs etic.“

florentina.nitu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO