Eveniment

Ministrul agriculturii: Apa pentru irigaţii se va ieftini cu 20%

Ministrul agriculturii: Apa pentru irigaţii se va ieftini cu 20%

Da­niel Constantin, ministrul agriculturii

Autor: Liviu Iancu

13.07.2012, 00:04 246

Apa pentru irigaţii se va ieftini, cu 20%, după reducerea pre­ţului energiei electrice pentru fermieri, a declarat miercuri, ministrul agriculturii Da­niel Constantin. "Astăzi (ieri - n.red.) am semnat un ordin de ministru referitor la energia electrică pentru irigaţii. Producătorii care practică cultura mare au so­li­citat un preţ ceva mai bun la energie electrică, pentru a putea uti­liza sistemele de irigaţii. Am identificat soluţia ca fermierii, după aplicarea acestui ordin, să poată utiliza apa pentru irigaţii la un preţ ceva mai mic, cu aproximativ 20%".

El a adăugat că fermierii vor avea astfel acces la tariful regle­mentat tip B. "Dacă până acum preţul era de 250 de lei pe mia de metri cubi de apă pom­pată, preţul scade astfel la 200 de lei. Începând de mâine, fermierii care au contract cu Agenţia Naţională pentru Îm­bu­nă­tăţiri Funciare (ANIF) pot beneficia de un preţ redus".

Ministrul a arătat că fermierii au contracte semnate cu ANIF pentru irigarea a 247.000 de hectare în 2012, dintre care s-au irigat aproximativ 40.000 de hectare. "Ne aşteptăm după acest ordin să se semneze mai multe contracte şi supra­faţa irigată să crească".

Ministerul Agriculturii a anunţat că vrea o finan­ţare euro­peană de 400 mil. euro pentru investiţii în reabilitarea sis­temului de irigaţii, pen­tru o suprafaţă totală de 800.000 de hectare de teren agricol.

Preţul pâinii nu se va scumpi

Ministrul a mai de­cla­rat că re­pre­zen­tanţii patronatelor din pani­fi­caţie l-au asigurat că pre­ţul pâinii nu va fi majorat în perioada ur­mă­toare. "În această di­mineaţă am discutat cu pre­şedintele Rom­pan, care m-a asigurat că pre­ţul pâinii nu va creşte, indi­ferent de fluc­tuaţiile de preţ la grâu".

Preşedintele Patronatului din Industria Panificaţiei Rompan, Aurel Popescu, a declarat marţi că pâinea s-ar putea scumpi în luna august dacă brutarii nu vor absorbi creş­terea de 20% a preţului la grâu. El a afirmat că în ultima perioadă preţul grâului a crescut cu 20%, influenţat de evoluţia preţurilor pe piaţa interna­ţională şi de raportul cerere-ofertă la nivel naţional.

Agenţia de Îmbunătăţiri Funciare, în vizorul DNA

În altă ordine de idei, ministrul agriculturii a mai precizat că o serie de contracte de externalizare semnate de către Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) fac, începând de ieri, obiectul cercetărilor DNA. "Ordonanţa 82, care se referă la funcţionarea Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), a fost semnată de guvernul PDL, de ministrul Tabără şi premierul de la acea vreme, do­mnul Boc, prin care au fost daţi afară din ANIF 3.500 de oameni", a afirmat ministrul. El a adăugat că prin Ordonanţa 82/2011 nu s-a mai permis ca anumite servicii din cadrul ANIF să se facă cu personal propriu, ci s-a impus ca ele să fie externalizate.

"Astfel, în urma externalizării s-au semnat nenumărate contracte de către ANIF, care vor face începând de astăzi obiectul cercetărilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie. În aceste zile am finalizat o acţiune de control la ANIF care ne-a semnalat foarte multe nereguli cu privire la achiziţiile care s-au făcut pe baza Ordonanţei 82".

El a arătat că în perioada 2009-2010 a fost semnat un contract de 3,5 milioane de lei pentru achiziţia de produse care nu erau strict necesare, fără să se aplice procedura legală pri­vind achiziţiile publice. Potrivit ministrului, anul trecut au fost cumpărate materiale pentru activitatea de apărare îm­po­triva inundaţiilor la preţuri ridicate, în valoare de 3,8 mil. lei.

La finele lunii mai, ministrul agriculturii a cerut demisia fostului director general al ANIF în urma unui control care a arătat că şeful instituţiei a semnat contracte pentru servicii de pază la preţuri de peste 13 ori mai mari decât ale contractelor anterioare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO