Triplarea preţurilor la alimente între producători şi retailericreează disfuncţionalităţi, potrivit autorităţilor, care anunţă căîn prezent nu există un control pe filiera de produs pentru aelimina aceste speculaţii.
"Vânzarea cu 4 lei a laptelui, de exemplu, după ce a fostcumpărat de la producător cu 0,7 lei este posibilă în sistemul pecare îl avem, deoarece nu există un control pe filiera de produs,iar producătorul nu are capacitatea de a negocia preţurile", adeclarat Valeriu Tabără, ministrul agriculturii, în cadrul unuiseminar organizat de Consiliul Concurenţei.
Referitor la incapacitatea fermierilor de a negocia cantităţilelivrate sau preţurile practicate, comisarul european pentruAgricultură Dacian Cioloş a anunţat că intenţionează să propună unpachet legislativ pentru sectorul laptelui, care vizează creştereaputerii de negociere a producătorilor în raport cu procesatorii înceea ce priveşte preţul şi volumele livrate. "Vrem să propunemelemente pentru un contract-tip care să poată fi utilizat înnegocieri şi să putem asigura o transparenţă a datelor de piaţă.Astfel, atunci când se negociază cantităţi şi preţuri, să existe uncontact cu realitatea", a afirmat Cioloş, care spune că situaţiaactuală caracterizată de disfuncţionalităţi se datorează în primulrând raportului dintre furnizori si procesatori. La nivelul UniuniiEuropene sunt 5.400 de procesatori de lapte şi 950.000 deproducători.
Autorităţile susţin în continuare că cea mai bună soluţie esteasocierea producătorilor, chiar dacă ministrul agriculturii admitecă într-un an ca 2010 în care preţurile au fost ridicate, iarcererea a fost mare, fermierii au fost tentaţi să vândă marfaindividual.
Dificultatea producătorilor de a întări relaţiile cu marilemagazine sau de a-şi vinde marfa este pusă pe seama monopoluluiunor agenţi economici, a unor intermediari care sunt acuzaţi deministrul agriculturii că au înţelegeri cu retailerii. În plus,ministrul de resort consideră că micii producători au fost sufocaţide supermarketurile construite în interiorul oraşelor. "Bătălia şiintenţia mea ca parlamentar şi ministru este să atenuez putereaacestor supermarketuri care sufocă producătorii primari. Vreau camicul producător să aibă acces direct spre magazine. De ce săeliminăm magazinele de cartier sau de ce să fie deschisesupermarketurile toată săptămâna?", se întreabă ministrul.
Consiliul Concurenţei are deja patru rapoarte de investigaţiereferitor la posibile înţelegeri între furnizori şi marile lanţuride magazine, care se vor finaliza anul viitor. Bogdan Chiriţoiu,preşedintele Consiliului Concurenţei, afirmă că nici statul nu artrebui să mai intervină şi să stabilească preţul de vânzare alproduselor, întrucât o liberalizare a acestuia ar fi în avantajulclientului "Ne propunem să debirocratizăm, să eliminăm anumiteprevederi legislative care sunt greu aplicabile sau care creeazăcosturi mai mari de administrare decât avantaje. Acestea suntlegate de controlul asupra preţului, de interzicerea de a vinde înpierdere, sub preţul de achiziţie. Vrem ca retailerii să vândă lapreţul pe care îl consideră de cuviinţă, nu are rost ca statul săîi oblige să nu vândă mai ieftin decât spune el. Dacă vinde maiieftin, avantajul este al consumatorului", spune Chiriţoiu.