Eveniment

Ministrul agriculturii: Oferta va acoperi cererea de produse agricole, panica nu are acoperire reală

Autor: Liviu Iancu

24.05.2011, 23:35 92

Ministrul agriculturii Valeriu Tabără a declarat că sunt premiseca oferta de produse agricole să acopere cererea în acest an, ceeace "nu creează o presiune suplimentară asupra preţurilor", după ceFederaţia Naţională a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR) aanunţat majorări de preţuri, acuzând condiţiile meteo şi lipsa depolitici agricole.

"Afirmaţiile FNPAR cu privire la scumpiri de preţuri la alimenteinvocă prognoza meteo şi lipsa unor politici agricole şi estimeazăpierderi de producţie la anumite culturi (secară, rapiţă,oleaginoase). Constatăm, din păcate, că semnatarii nu indicăconcret sursele pe care se bazează aceste afirmaţii, ceea ce poatepune sub semnul întrebării veridicitatea lor. Acum nu se pot facepreviziuni legate de o eventuală scădere a producţiei la culturilede cireşe, caise şi ardei", a afirmat Tabără într-un comunicat.

FNPAR a anunţat, duminică, o majorare a preţurilor produseloralimentare în perioada următoare, invocând atât condiţiile meteo,cât şi lipsa unui sprijin pentru acest sector din parteaMinisterului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Tabără a adăugatcă în ceea ce priveşte preţurile alimentelor "pare a se continua" oanumită abordare a scumpirilor anunţate în media, cu toateconsecinţele care decurg din aceasta, inclusiv "reacţii speculativeale pieţei" la astfel de informaţii: "Se poate aprecia că cel puţinpentru unele produse agroalimentare, ritmul de creştere apreţurilor cu amănuntul este nejustificat şi este rezultatulacţiunii unor factori speculativi în piaţă şi nu a unei diminuări aofertei faţă de nivelul cererii. Pentru anul 2011, dacă se ia înconsiderare evoluţia culturilor însămânţate în toamna anului 2010pe de o parte, şi realizarea programului privind culturile deprimăvară pe de altă parte, se poate aprecia că există toatepremisele ca oferta de produs agricol primar să acopere nivelulcererii, ceea ce, în condiţii normale de funcţionare a pieţelorproduselor agricole, nu creează o presiune suplimentară asuprapreţurilor la consumator".

Ministrul susţine că liderul FNPAR Viorel Matei nu cunoaştelegislaţia comunitară în domeniul agricol şi nici modalităţilelegale prin care poate fi sprijinită organizaţia pe care oconduce.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO