Eveniment

Ministrul agriculturii promite despăgubiri pentru fermierii afectaţi de secetă şi producătorii agricoli afectaţi de pandemia de Covid-19, bani de la stat şi din fonduri UE. : În joc sunt aproape 450 mil. euro

Adrian Oros, ministrul agriculturii: Anul acesta, recolta de grâu a fost redusa aproape la jumătate, la  5,4 milioane de tone, iar fermierii aşteaptă o scădere şi la producţiile de porumb şi floarea-soarelui, principalele recolte ale României.

Adrian Oros, ministrul agriculturii: Anul acesta, recolta de grâu a fost redusa aproape la jumătate, la 5,4 milioane de tone, iar fermierii aşteaptă o scădere şi la producţiile de porumb şi floarea-soarelui, principalele recolte ale României.

Autor: Florentina Niţu

12.09.2020, 15:38 1455

Adrian Oros, ministrul agriculturii, a declarat vineri, 4 septembrie, că au fost create forme de sprijin excepţionale în acest an pentru a compensa pierderile suferite de fermieri şi producătorii agricoli din cauza secetei şi a pandemiei de Covid-19, iar bugetul total alocat despăgubirilor este de circa 450 mil. euro, potrivit calculelor ZF.

„Am alocat din bugetul naţional 1,46 mld. lei (circa 300 mil. euro – n. red.) pentru sectorul vegetal şi zootehnic. Astfel, pentru suine am alocat 119 mil. lei, pentru sectorul avicol - 109 mil. lei, pentru sectorul apicol - 49 mil. lei, pentru bovine - 35 mil. lei, iar pentru sectorul vitivinicol 59 mil. lei. Despăgubirile pentru seceta pedologică vor fi de 1,08 mld. lei”, a spus Adrian Nechita Oros, ministrul agricul­turii, în cadrul unei conferinţe de presă.

Acesta a menţionat că pentru efectele negative produse de seceta din toamna anului trecut şi primăvara acestui an vor fi despăgubiţi 35.000 de fermieri, ale căror culturi de toamnă - de grâu, orz, ovăz, secară - au fost calamitate, însă trebuie să depună cereri de solicitare a despăgubirilor până la data de 15 septembrie la APIA.

Pentru persoanele fizice sau juridice care au peste 91 de capete de bovine, din bugetul de stat va fi alocată o sumă de 100 euro/ femelă, iar cererile de despăgubire a producătorilor ca urmare a pandemiei de Covid-19 se pot depune în următoarele 20 de zile, până la data de 29 septembrie. De asemenea, pentru suine, ovine şi caprine se va aloca suma de 100 euro/ unitate vită mare, iar cererile de depun până la aceeaşi data.

Ministrul a adăugat că pentru sectorul vitivinicol va fi alocată suma de 500 de euro/ hectar, cu condiţia ca suprafaţa să fie înscrisă în Registrul Plantaţiilor Viticole şi să fie declarată oficial ultima recoltă. „Până în data de 31 decembrie intră bani în conturile fermierilor.”

Totodată, ministerul de resort a creat o nouă măsură de sprijin - Măsura 21 – măsură specifică de acordare a unui sprijin temporar cu caracter excepţional în cadrul PNDR 2014-2020 ca răspuns la pandemia de Covid-19, ce are un buget total de 150 mil. euro, fiind vorba despre fonduri europene.

„Avem 150 mil. euro care nu au fost accesaţi, iar sprijinul maximum cumulat poate fi de 7.000 euro pe exploataţie. Astfel, pentru ferme de bovine cu până în 90 de capete se acordă în total 63 mil. euro, iar o exploataţie trebuie să aibă minimum cinci femele adulte. Pentru ovine şi caprine bugetul este de 40 mil. euro, iar solicitantul trebuie să aibă minimum 50 de capete de femele adulte. Pentru legume – fructe bugetul este de 47 mil. euro, iar fermierii trebuie să aibă o suprafaţă cultivată de minimum 0,3 ha în câmp şi de minimum 0,1 ha spaţii protejate”, a explicat Adrian Nechita Oros.

Anul acesta, recolta de grâu a fost redusă aproape la jumătate, la 5,4 milioane de tone, iar fermierii aşteaptă o scădere şi la producţiile de porumb şi floarea-soarelui, principalele recolte ale României.

În 2019, producţia locală de cereale a fost de 29,5 milioane de tone de cereale, conform datelor de la INS.

„Vom despăgubi fermierii afectaţi de secetă şi producătorii agricole care au avut pierderi din cauza epidemiei de Covid-19. Dacă am fi avut mai mulţi bani, sumele ar fi fost mai generoase”, a mai spus Oros, adăugând că în următorul exerciţiu financiar îşi propune să crească „rezilienţa lanţului alimentar“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO