Eveniment

Ministrul agriculturii vorbeşte despre Brexit: Există un risc ca România să piardă anual până la 80 de milioane de euro

Achim Irimescu, Ministrul agriculturii

Achim Irimescu, Ministrul agriculturii

Autor: Roana Rotaru

01.07.2016, 00:03 185
România riscă să piardă anual în jur de 80 milioane de euro, odată cu ieşirea Marii Britanii din UE, o ţară care contribuia la bugetul european cu aproximativ 13 miliarde de euro anual, potrivit ministrului agriculturii, Achim Irimescu.

„Marea Britanie contribuie anual cu 13 miliarde de euro la bugetul european, deci putem face socoteala ce înseamnă retragerea a 13 miliarde de euro ca procent din bugetul european. Toate calculele pe care le-am făcut eu,  şi pe care le-am verificat şi cu colegii de la Bruxelles, arată că bugetul european pentru România va fi afectat cu 2-3 procente. Există un risc ca România să piardă anual până la 80 de milioane de euro“, a declarat Achim Irimescu, în cadrul unei conferinţe organizate la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Ministrul agriculturii nu crede că această scădere a bugetului european se va aplica uniform în toate ţările membre, având în vedere că politica UE urmăreşte reducerea decalajului între plăţile efectuate la nivelul ţărilor europene. Astfel, ţări precum România, Polonia sau ţările baltice ar putea primi sprijin financiar suplimentare care va fi „tăiat“ de la nemţi sau francezi, care nu sunt atât de dependenţi de aceste venituri.

Irimescu estimează că Marea Britanie va prelua modelul american în ceea ce priveşte plata subvenţiilor, un model pe care ministrul îl consideră eficient şi pentru România şi care promovează plata subvenţiilor către fermierii care într-adevăr au nevoie de acei bani.

„Eu urmăresc politicile agricole din 1995. Eficient mi se pare sistemul american, unde fermierul dacă nu are profit de cel puţin 10%, primeşte ajutor. Noi asigurăm subvenţii mari fără să ştim dacă fermierul are nevoie de acele subvenţii sau nu. Marea Britanie, care e apropiată de SUA, e posibil să urmeze modelul american“, a conchis ministrul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO