Eveniment

Ministrul Apărării, la Bruxelles: Am decis creşterea prezenţei maritime NATO în Marea Neagră

Ministrul Apărării, la Bruxelles: Am decis creşterea...

Autor: Radu Tutulan

16.02.2017, 15:34 87

"Am decis acum creşterea prezenţei maritime aliate şi o funcţie de coordonare a activităţilor maritime NATO în Marea Neagră. Prezenţa maritimă va cuprinde exerciţii şi activităţi de instruire la care vor participa forţele navale permanente ale NATO. Creşterea prezenţei NATO are un caracter defensiv, de sporire a interoperabilităţii şi, deci, de întărire a capacităţilor noastre de apărare. Prezenţa vaselor aliate la exerciţii în Marea Neagră este o activitate normală, care contribuie la creşterea interoperabilităţii între forţele navale ale României şi cele ale aliaţilor. După anexarea ilegală a Crimeei, aceste activităţi au devenit mai frecvente, ca manifestare a solidarităţii alianţei şi ca măsură de întărire a colaborării noastre", a declarat Gabriel Leş.

De asemenea, ministrul român al Apărării a precizat că ţara noastră şi-a reconfirmat prezenţa avansată din nord-est, cu o companie, la grupul de luptă dislocat de SUA în Polonia. Acesta a adăugat că, în prezent, 13 aliaţi intenţionează să afilieze forţe sau să participe cu trupe, ofiţeri sau financiar la componenţa terestră a prezenţei înaintate, precum şi cu aeronave în asigurarea poliţiei aeriene deasupra României.

,,Am semnat, împreună cu ministrul german al Apărării, o scrisoare de intenţie prin care România a confirmat participarea cu o brigadă la divizia multinaţională comdusă de Germania. Acest proiect multinaţional ne oferă cadrul de a participa la activităţi comune cu alţi aliaţi şi la dezvoltarea capacităţilor europene de apărare. Voi reitera angajamentul manifestat de ţara noastră de a participa cu un efectiv de până la 50 de militari la activităţile de instruire şi consiliere a forţelor de securitate irakiene de pe teritoriul republicii Irak”, a mai spus Gabriel Leş.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO