Eveniment

Ministrul de Externe: După alegerea lui Putin, ne aşteptăm la o "atitudine mai substanţială" faţă de România

Diaconescu: După alegerea lui Putin, ne aşteptăm la o "atitudine mai substanţială" faţă de România

Foto: Razvan Chirita

Autor: Marius Fratila

18.03.2012, 12:39 347

Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat, în emisiunea "După 20 de ani" difuzată duminică de PRO TV, că agenda bilaterală a relaţiei politice cu Rusia trebuie "upgradată", iar România se aşteaptă în acest sens la "o atitudine ceva mai substanţială" a Moscovei după alegerea lui Putin.

"În ceea ce priveşte aspectele politice, cred că lipseşte deocamdată de pe agenda bilaterală tema legată de chestiunile politice şi de securitate ale regiunii. Suntem vecini la Marea Neagră, avem o Strategie a Dunării a UE, unde România şi Austria sunt şefi de filă şi faţă de care Federaţia Rusă e interesată, ca să nu mai vorbim de alte proiecte care ţin de securitatea zonei. Deci, din acest punct de vedere, cred că agenda politică trebuie upgradată", a spus Diaconescu.

Întrebat dacă este bine pentru relaţia bilaterală că Vladimir Putin a obţinut un nou mandat de preşedinte, el a arătat că există aşteptări din partea română pentru "o atitudine ceva mai substanţială" a Moscovei.

"Vă daţi seama că nu sunt în măsură să dau eu o evaluare personală din acest punct de vedere, dar, sigur, ne aşteptăm, am văzut câteva declaraţii, ca intenţia lor de a avea o atitudine ceva mai substanţială pe politica externă să se concretizeze exact pe palierul pe care îl discutam", a spus ministrul.

El a subliniat că şi relaţia culturală bilaterală "ar trebui să beneficieze de un semnal ceva mai bun", însă relaţia economică este "foarte bună", deoarece schimburile comerciale au crescut cu 37% în 2011.

De asemenea, întrebat despre relaţia României cu Gazprom, Diaconescu a spus că nu se poate pronunţa, însă susţine ideea ca palierul negocierii economice să nu interfereze cu cea politică.

"Este o chestiune de principiu aici, eu merg pe ideea de a ţine departe nivelul negocierii economice de nivelul negocierii politice pentru că nu vreau să interferez cele două paliere sub nicio formă (...) Din punctul nostru de vedere, nu se poate pune problema niciunui fel de concesii între planul economic şi planul politic. Sub nicio formă. Planul politic funcţionează pe principii de egalitate", a spus Diaconescu.

Totodată, Diaconescu a arătat că partea română încearcă reluarea activităţii comisiei mixte referitoare la tezaur, adăugând că nu poate da multe detalii despre funcţionarea acesteia pentru că trebuie întrebaţi preşedinţii român şi rus ai comisiei.

"Din păcate, preşedinţii comisiilor nu sunt guvernamentali, sunt din zona societăţii civile, academice. Da, din păcate, pentru că dacă ar fi fost din zona guvernamentală şi partea rusă ar fi acceptat acest lucru, în momentul acesta aş fi fost în măsură să vă dau un răspuns (...) Ce putem noi face este de a genera constituirea acestei comisii mixte. Evident că interesul părţii române trebuie să fie complex din acest punct de vedere şi nu numai pe dimensiunea diplomatică", a evidenţiat el.

Diaconescu a arătat că dovada că tezaurul românesc mai există în Rusia este reflectarea subiectului în acordul conex la Tratatul politic de bază din 2003. "O dovada juridică, eu la acest lucru mă pot referi. Reflectarea în acordul conex la Tratatul politic de bază din 2003 a faptului că tezaurul există, tocmai de aceea s-a înfiinţat şi o comisie interguvernamentală între cele două ţări, ca să evalueze acest tezaur", a mai spus el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO