Eveniment

Ministrul de Finanţe Florin Cîţu admite că pensiile vor creşte cu doar 10%: Cu majorare de 40%, bugetul va exploda

Ministrul de Finanţe Florin Cîţu admite că pensiile...

Autor: Andreea Tobias

08.07.2020, 23:42 167

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a declarat, miercuri seara, că o creştere cu 10% a pensiilor ar putea fi sustenabilă dacă vor creşte investiţiile. O majorare cu 40% ar face ca bugetul „să explodeze”, a spus Cîţu.

Cîţu a fost întrebat miercuri seara, la B1 TV de ce este posibilă doar o creştere cu 10% a pensiilor, dacă există creştere economică.

„În primul rând, creşterea pensiilor, aşa cum a fost ea trecută prin Parlament, nu avea nici o sursă de finanţare. (...) Nu are nicio legătură cu creşterea economică. Chiar şi dacă am fi avut creştere economică de 4%, tot ar fi fost o bombă pentru stabilitatea economică. (...) Astăzi, în România, avem problema cu această criză care continuă. Poate mâine oamenii iar trebuie să intre în şomaj tehnic. Am plătit anul acesta 4 miliarde de lei doar pentru şomaj tehnic. Nu putem să separăm, să spunem că avem aici o categorie spre care trebuie să ne uităm toţi pentru că există această lege, dar să scoatem din discuţie faptul că trecem prin cea mai mare criză economică din ultima sută de ani. (...) Sunt oameni care poate nu îşi găsesc locuri de muncă, şomajul explodează în Europa, economiile sunt la pământ şi totuşi facem acest efort (de a majora cu 10% pensiile – n.r.)”, a spus Florin Cîţu.

Ministrul Finanţelor a afirmat că decizia majorării nu o va lua el, ci Guvernul din care face parte, însă el va fi cel chemat pentru a prezenta situaţia. În cazul în care ar exista o decizie politică de majorare a pensiilor cu 40% Cîţu a spus că va susţine că „din acel moment, România o să fie închisă pe pieţele internaţionale, nu o să mai putem finanţa nimic (...), bugetul va exploda”.

„Acest 10% este ceea ce eu spun că putem face în contextul în care creştem investiţiile (...) O să mai dau o cifră: acest 10% anul viitor înseamnă un punct procentual la cheltuieli. Doar acest 10% la cheltuieli publice e un punct procentual. Este enorm pentru un an care va fi unul dificil”, a mai spus Cîţu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO