Eveniment

Ministrul de Finanţe, Florin Cîţu: Creşterea economică de 4,1% se datorează investiţiilor din sectorul privat

Ministrul de Finanţe, Florin Cîţu: Creşterea...

Autor: Teodor Bobei, Diana Grigore

18.12.2019, 15:00 96

Florin Cîţu a afirmat, miercuri, că estimarea de 4,1% creştere economică pentru anul 2020 se datorează în mare parte investiţiilor din sectorul privat, care vor fi mai mari decât contribuţia consumului. Ministrul Finanţelor a precizat că bugetul pentru investiţii este mai mare cu 5 miliarde de lei.

"Acum nu ştiu de unde vine estimarea Comisiei Euroepene. Eu pot să mă uit pe estimările noastre, care se bazează pe o schimbare a structurii bugetului şi veţi vedea că în acest buget contribuţia invetiţiilor la creşterea economică, sau a formării brute de capital fix, asta înseamnă investiţiile prin mijloace fixe din sectorul privat, este mai mare în 2020 decât contribuţia consumului. De aici vine un plus. Asta înseamnă că factorii productivi în economie cresc în perioada următoare", a declarat ministrul Finanţelor Publice Florin Cîţu, miercuri, la finalul şedinţei de Guvern.

Florin Cîţu a precizat că o particularitate a acestui buget este creşterea bugetului de investiţii cu 5 miliarde de lei faţă de 2019, jumătate din investiţii făcându-se din fonduri europene.

"Iarăşi o particularitate pozitivă a acestui buget este la bugetul de investiţii, unde creşte bineînţeles, cu 5 miliarde de lei faţă de anul trecut, dar se vede o diferenţiere între anii precedenţi pentru că am pus jumătate din investiţii să se facă de la buget, jumătate din fonduri europene. Astfel îi stimulăm pe colegii noştrii miniştrii să folosească fonduri europene pentru investiţii şi nu de la buget. Diferenţa mai mare vine de la importanţa formării brute de capital fix pentru creşterea economică", a mai completat ministrul Finanţelor.

Guvernul a aprobat, miercuri, Legea bugetului de stat pentru 2020, a anunţat ministrul de Finanţe, Florin Cîţu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO