Eveniment

Ministrul de Interne vrea „Big Brother” in banci

19.01.2010, 23:05 18

In Parlament exista o lege care, odata adoptata, ar obligabancile sa sporeasca securitatea in filiale, a declarat ministrulde interne Vasile Blaga, care a facut referire la posibilitateaintroducerii unui mecanism de "acces controlat" in sucursalelebancare.

"Nu este normal ca masurile de securitate intr-o banca sainsemne o camera video chioara si patru angajate, iar in cazul unuijaf sa ni se furnizeze o caseta video cu unu' mascat pe care,eventual, sa n-o putem folosi nici macar ca proba, dupa ce l-amprins, pentru ca nu se vede nimic", a spus Blaga, la finalulceremoniei de prezentare a bilantului de activitate pe 2009 aJandarmeriei Romane, citat de Mediafax.

Clienti "blocati" intre usi

Consilierii lui Blaga din minister au explicat ca sistemul lacare face referire ministrul presupune "blocarea" clientului intredoua usi atunci cand vrea sa intre in banca. Lui nu i se va permitesa treaca de a doua usa decat dupa ce va fi "scanat" de o cameravideo, urmand ca angajatii bancii sa-i permita accesul actionand unbuton.

Sistemul se practica deja in mai multe tari din vestul Europeisi din SUA, urmand ca aceasta masura de sporire a securitatii safie discutata cu oficialii BNR, spun surse din minister. De altfel,ministrul de interne a spus ca vede oportuna preluarea unor masurifolosite in strainatate, inclusiv "accesul controlat" in sediile debanca. "E bine sa mergem pe teren batatorit si sa profitam deexperienta celor din vest, unde exista niste masuri clare desiguranta atat pentru sediile si filialele bancilor, cat si pentrubancomate. Inclusiv accesul controlat", a spus Blaga.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO