Eveniment

Ministrul Economiei despre poluarea de la Moldova Nouă pentru care România riscă amenzi: Căutăm soluţii urgente

Ministrul Economiei despre poluarea de la Moldova Nouă...

Autor: Adriana Mit

09.08.2017, 17:54 84

Ministrul Economiei s-a aflat, miercuri, în judeţul Caraş-Severin, unde a vizitat oraşele Moldova Nouă şi Reşiţa. Mihai Fifor s-a întâlnit cu reprezentanţi ai administraţiei publice judeţene şi locale, dar şi ai societăţilor Moldomin Moldova Nouă şi Arsenal Reşiţa, pentru a stabili dacă activitatea lor poate fi reluată şi ce demersuri trebuie făcute.

De asemenea, ministrul Economiei a discutat şi despre problema ridicării prafului de la suprafaţa iazului de decantare Boşneag, din Moldova Nouă.

„Poluarea de la Moldomin este o situaţie destul de serioasă în care ne regăsim şi pentru care căutăm soluţii urgente. Este deja o problemă transfrontalieră, este o chestiune ce are nevoie urgentă de măsuri.Trebuie să facem ceva pentru ca această poluare să înceteze. Societatea este în faliment şi are un administrator judiciar care gestionează lucrurile acolo. Noi căutăm soluţii pentru a conserva acest loc astfel încât exploatarea să poată rămână atractivă pentru un potenţial investitor”, a declarat Mihai Fifor.

La mijlocul lunii iulie, Comisia Europeană a trimis o scrisoare „formală de notificare” României, „privind eşecul de a adopta măsuri pentru a se conforma cu regulile Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) asupra deşeurilor miniere”.

„În special, în timpul perioadelor cu vânt, acest iaz de decantare este o sursă majoră de poluare şi o ameninţare pentru sănătatea localnicilor din Moldova Nouă, România şi Veliko Gradište, Serbia”, atenţionează Comisia.

„Conform directivei 2006/21/EC, statele membre trebuie să se asigure că resturile rămase în urma extracţiei sunt gestionate fără să pună în pericol vieţi umane sau să afecteze mediul înconjurător. Directiva interzice abandonarea deşeurilor rezultate în urma extracţiilor. Mai mult, dacă România nu acţionează în două luni, Comisia poate raporta România din nou la CJUE, caz în care ţara se va confrunta cu amenzi”, informează CE.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO