Eveniment

Ministrul economiei: Salariaţii Electrica ar trebui să primească 10% din filialele privatizate

Ministrul economiei: Salariaţii Electrica ar trebui să primească 10% din filialele privatizate

Foto Shutterstock

Autor: Carol Dan

21.03.2012, 00:07 718

Salariaţii Electrica SA vor putea cumpăra până la sfârşitul acestui an acţiuni la filialele privatizate ale companiei de stat, proces care a fost amânat din 2005, a declarat ministrul economiei Lucian Bode într-un interviu acordat Mediafax.

"Din păcate, din 2005 se tot amână acest proces, o spun cu amărăciune, în calitatea mea de fost angajat al Electrica, care m-a determinat să am o discuţie foarte serioasă cu directorul general al Electrica SA, domnul Ioan Folescu. I-am spus că acest proces trebuie finalizat până la sfârşitul lui 2012, nu accept nicio amânare a acestui termen. Până atunci, salariaţii trebuie să poată cumpăra acţiuni de până la 10% din acţiuni la E.ON şi Enel", a afirmat Bode.

Bode a lucrat în Electrica SA în perioada 2001-2008.

"Este un mesaj pentru salariaţi şi nu cred că este cazul să mai recepţioneze acest mesaj încă o dată domnul Folescu", a adăugat Bode.

În 2005 Electrica SA a privatizat patru filiale către grupurile energetice E.ON (Germania), Enel (Italia) şi CEZ (Cehia). În contractele de privatizare a fiecărei filiale este prevăzută vânzarea către salariaţii Electrica a unui pachet de până la 10% din acţiuni, fără să fie menţionat însă dacă titlurile vor fi cedate de către cumpărător sau stat. Bode a mai spus că firmele controlate de Ministerul Economiei vor renunţa la unele achiziţii sau le vor amâna, precum maşini sau mobilier pentru birouri, şi au ca termen limită data de 26 martie pentru a publica listele cu toate cheltuielile.

"Avem termen 26 martie până când toate companiile din subordinea ministerului au obligaţia să îşi publice cheltuielile, intenţiile de achiziţii. Acest proces vizează transparenţa. În paralel, facem o evaluare pe fiecare companie, pentru că sunt multe cheltuieli justificate, dar în opinia mea sunt unele la care acum putem renunţa, putem să le amânăm", a afirmat Bode.

În legătură cu procesul de privatizare a Cupru Min, acesta va fi continuat. Ministerul, care deţine peste 60% din rezervele de cupru ale României, şi aşteaptă oferte din partea companiilor interesate, deşi ar fi fost o variantă şi încheierea unui parteneriat public-privat, potrivit ministrului economiei Lucian Bode.

În ceea ce priveşte contractele Hidro­electrica, Guvernul va rezilia în "condiţii în care statul să nu piardă" contractele bilaterale prin care Hidroelectrica vinde energie dacă beneficiarii acordurilor comerciale nu vor accepta creşterea preţurilor, scăderea duratei şi a cantităţilor.

"Dacă nu ajungem la rezultatul pe care îl urmărim, suntem dispuşi să mergem până la capăt. Rezilierea în condiţiile în care statul să nu piardă. A venit timpul ca statul să fie băiatul deştept din această ecuaţie", a declarat Bode. El a adăugat că până la sfârşitul lunii martie ministerul va discuta cu toate firmele care au contracte cu Hidroelectrica. Până luni, oficialii instituţiei au avut discuţii cu reprezentaţii companiilor Alro, Europec, Electromagnetica, Alpiq Romindustrie, Alpiq RomEnergie şi Energy Holding.

Potrivit lui Bode, renegocierea acordu­rilor va fi încheiată până la sfârşitul lunii martie.

"Vrem ca din aceste contracte statul să fie de această dată băiatul deştept, aceasta este ţinta pe care o urmărim. Fie că vorbim de un preţ echitabil, de o durată mai apropiată de anul 2012, iar nu de 2018, până când au fost prelungite din nefericire trei dintre contracte", a mai spus Bode.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO