Eveniment

Ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu, despre pierderile din Educaţie: Unele nu vor fi recuperate niciunde în totalitate

Ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu, despre pierderile din Educaţie: Unele nu vor fi recuperate niciunde în totalitate

Autor: Laura Buciu

14.05.2021, 00:04 28

Educaţia a avut peste tot de suferit iar unele pierderi nu vor fi recuperate niciunde în totalitate, a spus, vineri, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. El este sigur că elevii vor avea parte de săptămâni bune de şcoală, cu prezenţă fizică pentru toţi, până pe 25 iunie.

Sorin Cîmpeanu a spus, vineri, la Antena 3, că în fiecare zi de când a preluat mandatul de ministru al Educaţiei a încercat să găsească soluţii pentru ca elevii să poată merge la şcoală

„Această perioadă de criză a generat frustrări îndreptăţite - mai mici sau mai mari - în rândul elevilor, dar nu numai, şi în rândul cadrelor didactice şi în rândul tuturor celor care au fost nevoiţi să traverseze această criză. Această criză a generat dezechilibre psihice, emoţionale, sociale. Peste tot nevoia de predictibilitate este acută, mai ales în sistemul de educaţie. Sistemul de educaţie a suferit din cauza lipsei de predictibilitate. Pe de altă parte, nimeni nu a fost pregătit pentru această criză”, a spus Cîmpeanu.

Cîmpeanu recunoaşte că decidenţii au fost obligaţi să ia decizii în funcţie de evoluţia situaţiei, dar s-a încercat ca acele decizii să fie în interesul elevilor.

„Nu de puţine ori am fost puşi să alegem între două variante ştiind că ambele variante sunt proaste. A trebuie să alegem cea mai puţin dăunătoare variantă”, a declarat ministrul Educaţiei.

Întrebat dacă crede că a greşit undeva faţă de elevi în perioada de criză, Cîmpeanu a spus că unele lucruri nu pot fi verificate, dar că decizia de a prelungi vacanţa de primăvară consideră că a fost bună.

„Unele lucruri pot fi verificate, altele nu pot fi încă verificate, dar putea fi verificate. Decizia de extindere a vacanţei de primăvară se vede că a fost o decizie bună pentru că cele două săptămâni în care obligatoriu ar fi fost în online pot fi înlocuite de săptămâni cu prezenţă fizică, pe care o solicită elevii, profesorii, pe care o solicităm şi noi. Educaţia a avut peste tot de suferit. Pierderile din educaţie le văd în primul rând tinerii, mai apoi le plătim noi toţi. De aceea este important să ne concentrăm pentru a limita aceste pierderi pe măsura posibilului, fiind foarte onest şi spunând că aceste pierderi nu vor putea fi recuperate niciunde în totalitate”, a mai spus ministrul.

Aplicat pe situaţia din România, Sorin Cîmpeanu spune că pierderile generate de predarea online sunt greu derecuperat.

„Răspunsul foarte onest este că pierderile generate de predarea online în sistemul românesc (...) sunt foarte greu de recuperat. Din acest motiv, Ministerul Educaţiei a propus continuarea programului de recuperare a acestor pierderi pe întreg parcursul anului viitor. Din păcate, elevii din anii terminali (...) nu vor avea şansa recuperării acestor pierderi pe parcursul anului viitor. Fiecare săptămână de prezenţă fizică în şcoală este importantă”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

El a precizat că este convins că vor fi săptămâni bune de şcoală cu prezenţă fizică pentru toţi elevii până pe 25 iunie.

AFACERI DE LA ZERO