Eveniment

Ministrul energiei promite: vom dubla reţeaua de distribuţie a gazului natural. Doar o treime din populaţie are acces la gaze acum. Ziarul Financiar scrie de 4 ani despre nevoia extinderii reţelei de gaze în România

Anton Anton, ministrul Energiei: astăzi am venit cu normele de aplicare fără de care procesul de extindere a reţelelor ar fi rămas pe loc.

Anton Anton, ministrul Energiei: astăzi am venit cu normele de aplicare fără de care procesul de extindere a reţelelor ar fi rămas pe loc.

05.04.2019, 00:05 1589

Guvernul a aprobat, miercuri, Hotărârea de Guvern pentru stabilirea cadrului general privind regimul juridic al contractelor de concesiune a serviciului de utilitate publică de distribuţie a gazelor naturale - procedurile pentru acordarea concesiunilor, conţinutul cadru al caietului de sarcini.

„Astăzi, am aprobat în Guvern un act normativ care va duce practic gazul natural în cât mai multe case ale românilor, fără acest confort. Şi sunt mult prea mulţi români în această situaţie: doar o treime din populaţia ţării are acces în prezent la reţelele de distribuţie a gazelor naturale. Or, această cifră este sub statutul nostru pe piaţa gazelor din Uniunea Europeană - unul dintre cei mai mari producători de gaz ai UE – şi sub ceea ce înseamnă un trai decent şi normal pentru toată populaţia”, a declarat, miercuri, Anton Anton, ministrul Energiei.

HG-ul privind regimul juridic al contractelor de concesiune a serviciului de utilitate publică de distribuţie a gazelor naturale a fost propus de Ministerul Energiei.

Serviciul de utilitate publică a fost transferat de la Ministerul Energiei către autorităţile publice locale, anul trecut, printr-un amendament la Legea 123 a energiei electrice şi a gazelor naturale.

„Apoi, astăzi am venit cu normele de aplicare fără de care procesul de extindere a reţelelor ar fi rămas pe loc. Hotărârea de Guvern este, în opinia mea, şi una dintre soluţiile de valorificare a avuţiei noastre onshore şi offshore. Creşterea consumului de gaz înseamnă mai mult gaz extras din Marea Neagră rămas acasă, pentru consumul intern. Înseamnă pregătirea pieţei din România pentru momentul exploatării gazelor din Marea Neagră. Din estimările noastre, dublarea reţelelor de distribuţie a gazelor naturale din România ar creşte consumul de gaz cu 3,5 mld. mc pe an la consumatorii casnici. Mă bucur că, în sfârşit, primarii, cei mai implicaţi în construirea unor comunităţi înstărite şi de viitor, au de astăzi „comanda” extinderii reţelelor de gaze, inclusiv către cele mai izolate localităţi din ţară. (...) Resurse avem, ne trebuie însă infrastructura prin care ele să ajungă la populaţie.

De aceea cred că, poziţionarea României între principalii producători de gaze ai UE va însemna de astăzi ceva pentru fiecare român”, a mai spus Anton.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO