Eveniment

Ministrul de Finanţe, Alexandru Nazare, spune că execuţia bugetară din T1 vine cu o serie de veşti bune, dar disciplina financiară în zona de cheltuieli bugetare trebuie întărită.”Ordonatorii de credite trebuie să vină, în cel mai scurt timp, cu propuneri de economisire”

Ministrul de Finanţe, Alexandru Nazare, spune că...

Autor: Roxana Rosu

27.04.2021, 13:22 287

Ministrul de Finanţe, Alexandru Nazare, a declarat marţi că execuţia bugetară din trimestrul întâi vine cu o serie de veşti bune, dar a atras atenţia că disciplina financiară în zona de cheltuieli bugetare trebuie întărită, iar  ordonatorii de credite trebuie să vină în cel mai scurt timp cu propuneri de economisire.

”Ordonatorii de credite trebuie să monitorizeze strict cheltuielile, fapt pe care l-am semnalat deja de două ori în cadrul şedinţelor de Guvern, să identifice prin analize interne motivele creşterii cheltuielilor, altele decât cele menţionate mai sus, şi să vină, în cel mai scurt timp, cu propuneri de economisire”, a spus Nazare într-o postare pe Facebook.

Potrivit datelor publicate marţi, deficitul bugetar s-a redus cu 0,4%, la 14,63 mld lei (1,28% din PIB) faţă de deficitul de 18,06 mld lei (1,71% din PIB), înregistrat în T1 2020. Veniturile bugetului general consolidat au însumat 85,79 mld lei, în creştere cu 18,8%, iar cheltuielile au urcat cu 11,2%, la 100,42 mld lei.

”Faţă de T1 2020 şi 2019, avem o creştere a veniturilor însoţită de o creştere a investiţiilor. Cheltuielile privind proiectele finanţate din fonduri nerambursabile au crescut cu 20,4%. Deficitul scade cu 0,4 pp din PIB faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Cheltuielile cresc şi ele cu 11,2%, în principal din motive legate de gestionarea pandemiei Covid-19 şi majorarea punctului de pensie şi a alocaţiei pentru copii.

Monitorizarea şi disciplina financiară în zona de cheltuieli bugetare trebuie întărită”, a adăugat ministrul.

Majoritatea categoriilor de încasări au înregistrat evoluţii nominale pozitive, în special cele din TVA, contribuţiii de asigurări, impozite pe proprietate şi fonduri europene.

Cheltuielile pentru investiţii în primul trimestru al acestui an au fost de 8,06 miliarde lei, în creştere cu 37,7% faţă de primul trimestru al anului precedent, când au înregistrat o valoare de 5,85 miliarde lei. Aproximativ jumătate din totalul cheltuielilor pentru investiţii efectuate în acest an au fost finanţate din fonduri externe nerambursabile.

Alexandru Nazare spune că majorarea cheltuielilor a fost determinată, în principal, de continuarea măsurilor de combatere a pandemiei Covid-19, majorarea punctului de pensie şi a alocaţiilor pentru copii.

”Măsurile cu caracter excepţional pentru diminuarea efectelor negative ale pandemiei Covid-19 asupra economiei au continuat şi în primul trimestru al anului curent, generând cheltuieli de 3,85 miliarde lei. Printre acestea se numără sporurile acordate personalului medical şi auxiliar implicat în activităţile cu pacienţii diagnosticaţi cu Covid-19, plăţile pentru medicamente, materiale sanitare, reactivi şi alte produse necesare diagnosticării şi tratării pacienţilor infectaţi cu coronavirusul SARS-CoV-2, precum şi cele pentru vaccinuri împotriva Covid-19 şi pentru măsuri active”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO