Eveniment

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a semnat acordul de împrumut prin PNRR, în valoare de aproximativ 15 miliarde de euro

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a semnat acordul de...

Autor: Laura Buciu

27.11.2021, 16:00 608

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a semnat acordul de împrumut prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), încheiat între Comisia Europeană şi România, în valoare de aproximativ 15 miliarde de euro, anunţă, sâmbătă, reprezentanţii Ministerului.

Adrian Câciu spune că prin semnarea acordului s-a făcut un pas important pentru ca România să primească primii bani prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă

Împrumutul de aproximativ 15 miliarde de euro va fi folosit pentru finanţarea deficitului bugetului de stat şi pentru refinanţarea datoriei publice guvernamentale, pe baza cheltuielilor bugetare efectuate pentru reformele prevăzute în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Sumele vor fi disponibilizate în 10 rate, în baza îndeplinirii de către partea română a jaloanelor şi ţintelor prevăzute în reformele şi investiţiile asociate împrumutului.

Totodată, Comisia Europeană va disponibiliza o prefinanţare de 13% din împrumut (cca 1,94 mld. EUR), după intrarea în vigoare a Acordului.

„Am făcut un pas important pentru ca România să primească primii bani prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă. Este vorba de aproximativ 15 miliarde de euro aferente cheltuielilor bugetare necesare pentru reformele şi investiţiile prevăzute în PNRR. Acum urmează ca Ministerul Finanţelor să încheie un Acord subsidiar cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, prin care se vor stabili drepturile şi obligaţiile părţilor în aplicarea prevederilor Acordului de împrumut, inclusiv monitorizarea atingerii jaloanelor şi a ţintelor şi întocmirea raportărilor solicitate de Comisia Europeană” , a declarat Adrian Câciu, ministrul Finanţelor.

Perioada de disponibilitate a împrumutului este 31 decembrie 2026.

Potrivit MFP, fiecare tragere, inclusiv prefinanţarea, va avea o maturitate de 30 de ani de la data disponibilizării, din care o perioadă de graţie de 10 ani. Rambursarea se va face în rate egale pe perioada rămasă până la maturitate.

România beneficiază prin PNRR de aproximativ 29,18 miliarde de euro, dintre care 14,24 miliarde de euro grant şi restul împrumut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO