Eveniment

Ministrul finanţelor: Creşterea economică trebuie să vină din investiţii şi exporturi; consumul este deja ridicat

Ministrul finanţelor: Creşterea economică trebuie să...

Autor: Iulian Anghel

02.03.2016, 00:04 552

Ministrul finanţelor Anca Dragu a intrat în clubul economiştilor care susţin că o creştere economică peste potenţial este „cea mai periculoasă“, pentru ea nu înseamnă altceva, până la urmă, decât că noi consumăm mai mult decât producem. Economia a crescut în 2015 cu 3,7%, dar această creştere este „dopată“, este „peste potenţial“, ceea ce a condus anul trecut la majorarea deficitului comercial şi, marginal, a deficitului contului curent.

Economiştii arată că această creştere vine preponderent din consum, cererea în creştere fiind alimentată de măsurile fiscale şi monetare adoptate în ultima perioadă. Iar excedentului de cerere îi corespunde un deficit de ofertă.

„În practică, poate că o economie nu reuşeşte să combine aceşti factori (de creştere potenţială - n. red.) în mod optim, şi atunci creşterea este sub potenţial sau peste potenţial. Cea peste potenţial este cea mai periculoasă, pentru că asta înseamnă că noi consumăm mai mult decât producem (societatea românească consumă peste ceea ce produce economia românească, antrenând dezechilibre - n. red.)“, a comentat ieri Anca Dragu, citată de Mediafax.

Ministrul a spus la şedinţa Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputa­ţilor că în acest moment România are un deficit de ofertă, iar deciziile luate de guvern sunt menite să reducă acest deficit de ofertă: „Aceste reforme conduc la creşterea potenţială a ţării“.

Comisia Europeană a estimat creşterea potenţială a României în 2015 la 2,6% din PIB. PIB-ul real a avansat însă cu 3,7%.

Comisia estimează un avans al creşterii potenţiale spre 3% pe termen mediu, ca urmare a majorării investiţiilor şi a creşterii productivităţii totale a factorilor. Însă, mai spune Comisia, contribuţia investiţiilor la creşterea poten­ţială şi la competitivitatea globală a României este limitată de întârzierea investiţiilor publice, de ineficienţa lor, de lipsa de prioritizare a proiectelor în materie de investiţii şi de rata de absorbţie scăzută a fondurilor UE.

Aceste lucruri trebuie corectate, lasă să se înţeleagă ministrul de resort.

Anca Dragu a mai spus ieri că instituţiile ar trebui să canalizeze creşterea economică pentru a creşte investiţiile şi exporturile, nu consumul.

„Acum avem o creştere de invidiat, dar trebuie să fim atenţi la aceste provocări, să canalizăm creşterea economică în sensul creşterii investiţiilor şi a exporturilor şi, cumva, consumul, care este deja la un nivel ridicat să nu mai crească prea mult. Această situaţie în care consumul excede producţia duce la dezechilibre.“

Dacă aceste lucruri nu se întâmplă, România riscă să se confrunte cu stoparea creşterii economice, spune ministrul de resort.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO