Eveniment

Ministrul finanţelor: Dacă cererea externă va încetini, putem compensa cu creşterea cererii interne

Ministrul finanţelor: Dacă cererea externă va încetini, putem compensa cu creşterea cererii interne

Ministrul finanţelor Anca Dragu spune că nu există pericolul ca deficitul să fie depăşit sau veniturile să nu fie realizate

Autor: Cristian Hostiuc

20.01.2016, 00:05 197

Anca Dragu, ministrul finanţelor, a declarat ieri la conferinţa Euromoney de la Viena că este încrezătoare în atingerea ţintelor macroeconomice pentru România, având în vedere că răspunsul pieţei la reducerile de TVA şi reducerea impozitului pe dividende este pozitiv.

„România are o creştere economică consistentă şi suntem confortabili cu cifrele macroeconomice. Avem mesaje foarte bune din partea mediului de business“, a spus ea în faţa celor peste 500 de participanţi la conferinţa anuală Euromoney pentru investitorii din Europa Centrală şi de Est, care se ţine la Viena şi care deschide practic anul de business.

Ea a menţionat că guvernul a avut o abordare prudentă când a stabilit cifrele macroeconomice pentru 2016 şi că nu vede niciun risc în privinţa deficitului bugetar sau a nerealizării veniturilor prognozate.

În cazul în care cererea externă va încetini, având în vedere că Uniunea Europeană este principalul partener comercial al României, „avem cererea internă care poate compensa acest lucru“.

Bugetul pe 2016 a fost construit pe o creştere economică de 4,1% având drept motoare consumul şi investiţiile. Consumul a fost principalul motor de creştere şi în 2015 – datele Statisticii indicând un avans la 10 luni din anul trecut de 7,4%, an/an. Pentru 2016 Comisia Naţională de Prognoză pariază pe o creştere a consumului de 4,2%. Potrivit aceleiaşi surse, investiţiile care au avansat anul trecut cu circa 5% (nu există încă date finale) ar urma să crească anul acesta cu 6,2%. Toate datele indică un an bun, în ciuda unor temeri legate de deficitul bugetar care ar urma să se situeze spre limita de sus a acceptabilităţii – 2,95% din PIB. Însă ministrul de resort temperează temerile şi spune că nu există un pericol ca deficitul să fie depăşit sau ca veniturile prognozate să nu fie realizate (lucru ce ar afecta deficitul). Bugetul este construit pe o variantă de venituri conservatoare – 231 miliarde de lei, în creştere cu doar 1,6% faţă de 2015. Bugetul ia în calcul o pierdere de venituri din TVA de 5 miliarde de lei comparativ cu veniturile din 2015 din această sursă, având în vedere reducerea taxei de la 24% la 20%.

Ministrul a mai spus ieri că sistemul bancar românesc este într-o situaţie financiară bună, are lichiditate şi este bine capitalizat şi „începem să vedem profitul revenit“. Ea a mai remarcat creşterea creditării cu două cifre, ceea ce pentru Europa pare neobişnuit, având în vedere stagnarea economică de pe bătrânul continent.

Misiunea guvernului pentru 2016 este de a avea o creştere economică de 4,1%, cu mult peste media Uniunii Europene. La 9 luni pe 2015 România a avut o creştere economică de 3,7%, iar pentru tot anul 2015 „va fi cel puţin tot atât“, a menţionat Dragu.

Ministrul finanţelor a vorbit destul de laconic în prezentarea altor cifre economice legate de România.

România este în fruntea topului european în privinţa creşterii economice, ritmul fiind bazat pe construcţii.

2016 a început destul de prost la nivel mondial, cu pieţe bursiere în scădere şi cu perspective macro destul de pesimiste.

AFACERI DE LA ZERO