Eveniment

Ministrul finanţelor: Dacă se reduce din nou CAS trebuie măsuri compensatorii

Ministrul finanţelor Anca Dragu: Impactul bugetar este undeva la peste 7 miliarde de lei

Ministrul finanţelor Anca Dragu: Impactul bugetar este undeva la peste 7 miliarde de lei

Autor: Iulian Anghel

16.02.2016, 00:02 452
Ministrul finanţelor Anca Dragu a arătat că nu poate susţine reducerea CAS aşa cum cer unii parlamentari PSD întrucât o astfel de măsură conduce la adâncirea deficitului bugetar, chiar dacă pe fond este o măsură bună.

Mai mulţi parlamentari PSD au înaintat în Parlament o iniţiativă legislativă care prevede reducerea cotei de contribuţie la asigurările sociale de stat cu două puncte procentuale la angajator şi cu trei pentru angajaţi. Autorii neagă că iniţiativa lor ar avea substrat electoral.

În toamna lui 2014, CAS a fost redusă cu cinci puncte la angajator, măsură ce a avut în 2015 un impact bugetar de aproximativ 4 mld. lei. Deficitul public de pensii s-a apropiat anul trecut de 20 de miliarde de lei, ceea ce înseamnă că peste o treime din pensii nu sunt susţinute din contribuţii, ci din subvenţii de la bugetul de stat.

Reducerea TVA de la 24% la 9% la alimente a avut şi ea în 2015 un impact de 2,4 mld. lei. În 2016, reducerile de taxe prevăzute de Codul fiscal au un impact bugetar de 10 miliarde de lei, iar majorările de salarii, indemnizaţii şi pensii unul de 13 miliarde de lei. Prin urmare deficitul bugetar va sări de la 1,4% în 2014 şi 2015 la 3% în 2016, pragul de sus al acceptabilităţii.

Pentru 2017 FMI anticipa că deficitul ar putea depăşi chiar 3% din PIB pentru că, potrivit Codului fiscal, TVA va scădea de la 20% la 19%. Prin urmare, orice nouă reducere de taxă înseamnă fie majorarea deficitului, fie tăieri din altă parte sau alte taxe.

Ministrul finanţelor s-a întâlnit ieri cu senatorii PSD declarând apoi că impactul unei noi reduceri a CAS este foarte mare.

„Este vorba despre un impact pe cheltuieli destul de mare. După cum ştim, în Constituţie este prevederea că orice reducere a veniturilor sau creştere a cheltuielilor trebuie însoţită de măsuri care să permită creşterea acestor cheltuieli. Nu am văzut până în acest moment măsuri compensatorii care să susţină această reducere. Impactul bugetar este undeva la peste 7 miliarde de lei“, a spus Anca Dragu, citată de Mediafax.

Ea a adăugat că, „pe fond“, este o măsură bună, dar fără măsuri compensatorii bugetul se dezechilibrează.

„Pe fond, este o măsură bună, dar trebuie să vedem un mix de măsuri astfel încât deficitul bugetar să fie conform angajamentelor asumate de România. Pentru 2017 avem o prognoză de deficit de 2,85% din PIB, ceea ce înseamnă că nu avem spaţiu foarte mare.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO