Eveniment

Ministrul finanţelor este nemulţumit de nivelul de colectare al Fiscului, dar nu o demite pe Mihaela Triculescu

Ministrul finanţelor este nemulţumit de nivelul de...

Autor: Iulian Anghel

06.05.2019, 00:00 126

Ministrul finanţelor Eugen Teodorovici este nemulţumit de gradul de colectare realizat de ANAF, dar susţine că nu s-a pus problema schimbării din funcţie a şefei instituţiei Mihaela Triculescu şi nici a consilierului guvernului Darius Vâlcov.

„Sarcina pe care orice şef al ANAF este de a colecta, de a restructura, de a reforma sistemul. Vizavi de partea de colectare, categoric putea să fie mai bună. Nu pot să mădeclar mulţumit, nu am să spun altfel decât este situaţia reală. Fiecare dintre noi stăm până vom fi schimbaţi“, a spus ministrul, potrivit Mediafax. „Are obligaţia ca până la final de prim semestru, când facem prima rectificare, să rămână în planul de colectare impus de ministrul de finanţe.

Pe lângă cele 21 de procente din PIB pe care ANAF trebuie să le colecteze, obligaţia ANAF este de 30%, să vină măsuri mai eficiente de colectare”. În primele trei luni din an veniturile bugetului general consolidat au fost de 74,6 miliarde de lei, echivalentul a 7,3% din PIB, la un PIB estimat de 1.022 mld. lei.

Dacă veniturile sunt în aceeaşi linie pe tot parcursul anului, veniturile totale ar fi de 29% din PIB. Veniturile totale au crescut pe primul trimestru cu 12,5%, dar cheltuielile au avansat cu 13,2%, rezultând un deficit de aproape 5,5 mld. lei (0,54% din PIB).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO