Eveniment

Ministrul finanţelor Florin Cîţu este în contrasens cu opiniile analiştilor şi cu datele economice din piaţă: „Economia României îşi va reveni pentru că am luat măsuri rapide.” El laudă execuţia bugetară în condiţiile în care încasările s-au prăbuşit

Ministrul finanţelor Florin Cîţu este în contrasens...

Autor: Răzvan Botea

28.04.2020, 15:10 2455

Ministrul de finanţe Florin Cîţu a comentat astăzi pe pagina sa de Facebook execuţia bugetară din primul trimestru al acestui an, care include şi primele două săptămâni de stare de urgenţă, din a doua jumătate a lunii martie. Potrivit lui Florin Cîţu, execuţia bugetară relevă faptul că economia României îşi va reveni rapid.

„Execuţia bugetară demonstrează - am acţionat corect şi la timp! Economia României îşi va reveni pentru că am luat din primul moment măsuri care să susţină capacitatea de producţie în economie. La primele semne ale crizei am luat măsuri prin care am susţinut capitalul, economia privată. Dacă nu luam aceste masuri, nu am fi avut pe ce să ne bazăm după ce treceam de criză de sănătate”, scrie ministrul finanţelor pe pagina sa de Facebook.

Execuţia bugetară publicată de finanţe arată că veniturile statului în luna martie s-au prăbuşit cu 25% şi cheltuielile au crescut cu 10%, prin comparaţie cu aceeaşi lună a anului trecut. Deficitul buegtar a urcat la fost de circa 1% din PIB în luna martie 2020. Veniturile din TVA au înregistrat o prăbuşire de 82%, până la 0,8 mld. lei, faţă de 4,4 mld. lei în luna martie 2019, iar încasările statului dn impozitul pe profit au scăzut cu 35%, până la 2,4 mld. lei. Florin Cîţu spune că au rămas în economie 7,7 mld. lei prin faptul că unele companii au beneficat de amânarea plăţii unor obligaţii fiscale, iar rambursările de TVA au fost mai mari cu 3,17 mld. lei.

„Am injectat bani în economie imediat: 7,7 mld. lei rămaşi în economie prin amânarea plăţii unor obligaţii fiscale de către agenţii economici pe perioada stării de urgenţă, 3,17 mld. lei restituirile suplimentare de TVA, 1 mld. lei creşterea cheltuielilor de investiţii, 1 mld. lei avansurile ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul vegetal şi zootehnic. Aceste măsuri s-au dovedit vitale pentru supravieţuirea economiei. Au urmat şomajul tehnic, amanarea ratelor la bănci şi IMM INVEST. Datele execuţiei bugetare pentru aprilie vor arata că am avut un plan de salvare şi mai ales vor arata că planul a funcţionat”, mai scrie ministrul Cîţu pe Facebook.

Guvernul merge pe o scădere economică de 1,9%, în timp ce majoritatea economiştilor vorbesc de o scădere care variază între 5% şi 7%, fiind şi scenarii care indică o posibilă recesiune mai puternică. Deficitul bugetar pe anul 2020 ar urma să fie, potrivit datelor guvernului, de 6,7%, dar scenariile economiştilor indică un deficit bugetar ce va varia între 8 şi 10,5% din PIB, potrivit opiniei Consiliului Fiscal asupra rectificării bugetare.

De asemenea, guvernul previzionează un deficit bugetar cash de 75 mld. lei. De cealaltă parte, marile companii şi marii investitori din România, membri ai Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, discută despre scenarii care situează deficitul bugetar al României între 7% şi 11% din PIB, care ar înseamna un necesar de finanţare brut de 155 mld. lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO