Eveniment

Ministrul finanţelor rămâne un optimist incurabil: creştere economică de 5,5% în 2020

Ministrul finanţelor rămâne un optimist incurabil:...

Autor: Iulian Anghel

23.07.2019, 00:05 378

Ministrul de resort a dat ca sigură realizarea unui PIB în 2019 de 1.031 de miliarde de lei (219 mld. euro) – cifră avansată de Comisia Naţională de Prognoză (CNP), la o creştere economică prognozată de 5,5%. Pentru 2020, creşterea reală este estimată de CNP la 5,7%, puţin peste 5,5%, nivel de care vorbeşte Eugen Teodorovici.

Ministrul finanţelor a spus dumi­ni­că-seară la Antena 3, citat de Mediafax, că PIB-ul a crescut din 2016 până anul acesta cu 34%. Calculul este făcut pen­tru un PIB de 1.031 mld. lei în 2019: or, aceasta este o prognoză şi nu rezultatul final. În plus, este vorba despre PIB-ul nominal, nu despre creşterea economică reală cumulată care este mult mai mică, în jur de 21,3%, presupunând că 2019 va aduce o creştere de 5,5%.

Anul trecut Comisia Naţională de Prognoză a modificat de mai multe ori nivelul estimat al creşterii reale a economiei. A început în iarnă cu o estimare de creştere economică de 6,1%, cu o prognoză de PIB nominal de 924 mld. lei, la un deflator de 2,1%. În primăvară prognoza de creştere economică a fost menţinută, dar cea a PIB nominal a fost ridicată la 930 mld. lei, cu acelaşi deflator de 2,1. Vara avea să aducă prima reevaluare în jos a creşterii reale: 5,5% creştere economică, cu un PIB nominal de 945 mld. lei şi un deflator PIB de 4,3%. În raportul de iarnă prognoza de creştere a fost redusă la 4,5%, dar PIB-ul nominal a fost reevaluat la 949,6 mld. lei, cu un deflator PIB ajuns la 5,9. Creşterea reală a fost în 2018 de 4,1%, cu două puncte sub ceea ce estima CNP la început de an. După cum se vede, creşterea reală a fost reevaluată anul trecut în jos, dar PIB-ul nominal a crescut pentru că inflaţia de 4,6% din 2018 a fost cu mult peste previziunile de la începutul anului. Aşadar, dacă eliminăm inflaţia creşterea reală din 2016 încoace este cu mult sub avansul nominal al PIB cu care s-a lăudat guvernul PSD şi în vremea lui Liviu Dragnea şi se laudă şi astăzi.

„Potenţial există foarte mare. Vor fi foarte multe măsuri pe care le promovăm în acest an. Valoarea PIB-ului este cea mai mare de până acum, ajungând la 1.031 mld. lei. A crescut cu 34% faţă de 2016“, a afirmat ministrul duminică-seară. În privinţa legii pensiilor care se aplică din septembrie, ministrul finanţelor a declarat, citat de Mediafax, că banii sunt prinşi în buget pentru anul acesta, iar pentru anul viitor suma este prinsă în strategia bugetară.

„Tot ceea ce spune legea pensiilor se va aplica fără niciun fel de discuţie. Este o nebunie, dar poate rămâne o nebunie frumoasă dacă vom rămâne în continuare la guvernare. Banii sunt prinşi în buget anul acesta. Anul viitor sunt pentru că am pus în această strategie bugetară acest lucru. Deci se arată foarte clar că banii există. Punctul de maximă provocare este 2021. Şi trebuie s-o spunem, atunci este anul în care impactul pe legea pensiilor este foarte mare.“

Nu îmi asumam o astfel de lege dacă nu eram sigur că se poate şi aplica.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO