Bănci și Asigurări

Bogdan Drăgoi: Programul de finanţare externă a României va continua în a doua parte a anului

Drăgoi: România va ieşi la extern şi în semestrul doi, pentru a completa programul de 2,5 mld. euro

Bogdan Drăgoi, ministrul Finanţelor Publice

Autor: Ovidiu Tempea

01.03.2012, 12:55 213

România va emite obligaţiuni pe pieţele externe şi în a doua parte a anului, pentru a completa programul de împrumuturi din exterior de 2,5 miliarde euro stabilit pentru 2012, a declarat, joi, ministrul Finanţelor Publice, Bogdan Drăgoi.

"Conform strategiei anunţate, este posibilă o nouă emisiune de obligaţiuni pe pieţele externe, pentru a ne îndeplini programul anunţat de 2,5 miliarde euro. Această operaţiune va fi programată pentru a doua parte a anului", a afirmat Drăgoi, întrebat dacă România va mai ieşi pe pieţe în acest an.

În ceea ce priveşte piaţa pe care România va ieşi în semestru al doilea, ministrul Finanţelor a arătat că opţiunile rămân deschise şi se va decide la acel moment dacă emisiunea va fi în euro sau dolari, în funcţie de randamentele disponibile şi condiţiile de piaţă.

România a realizat două emisiuni în dolari de la începutul acestui an, prin care a vândut obligaţiuni în valoare cumulată de 2,25 miliarde de dolari, echivalentul a aproape 1,7 miliarde de euro. Pentru a se încadra în programul anunţat, MFP ar trebui să mai vândă obligaţiuni de circa un miliard de dolari (echivalentul a 750 milioane de euro).

Drăgoi a explicat că, în opinia MFP, emisiunea de bonduri pe piaţa SUA realizată la începutul săptămânii a reprezentat o fereastră de oportunitate, iar investitorii au primit foarte bine oferta României.

Pe de altă parte, ministrul Finanţelor a arătat că măsurile şi politica adoptată au permis Trezoreriei să performeze şi pe piaţa internă, amintind că recent s-a obţinut cel mai mic randament pe certificatele la şase luni şi cea mai lungă maturitate, din 2005, pe titlurile denominate în lei, de 15 ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO