Eveniment

Ministrul fondurilor se laudă că primeşte de la UE 750 mil. euro, dar uită de cele 7 mld. euro pierdute

Ministrul fondurilor se laudă că primeşte de la UE 750...

Autor: Roana Rotaru

05.02.2016, 00:04 496
Ministrul fondurilor europene, Aura Răducu, venită în fruntea ministerului acum mai puţin de trei luni, susţine că în scurta perioadă în care a gestionat fondurile UE a depus un efort foarte mare pentru a salva ce se mai putea.

Ministrul susţine că a reuşit perfor­manţa de a aloca către beneficiari 75% din fondurile UE, dar ieri, într-un bilanţ de etapă, a vorbit prea puţin de faptul că rata de absorbţie a fondurilor în exerciţiul 2007 – 2013 (bani primiţi şi declaraţii de cheltuieli ce urmează să fie rambursate) a fost de doar 63%, ceea ce înseamnă că România a pier­dut 7 miliarde de euro, din cele 19 miliarde de euro puse la dispoziţie de UE.

„La sfârşitul anului s-a făcut un efort foarte mare pentru a se efectua un număr cât mai mare de plăţi. Am ajus la o valoare de 75% plăţi către beneficiari, în prima jumătate a lui 2016 putându-se transmite cereri de plată de la beneficiar către autorităţile de management. Doar în luna decembrie am avut 3.000 de facturi pentru a finaţa plăţile către beneficiari. A fost un efort de la bugetul de stat, urmând ca ea să fie rambursată de către Comisia Europeană. În momentul de faţă avem 750 milioane de euro fonduri de primit de la UE”,  a declarat  ministrul Aura Răducu. Chiar şi cu aceste 750 mil. euro, Ro­mânia tot a pierdut 7 mld. euro. Iar dacă sta­tul a alocat beneficiarilor 75% din fonduri, aceasta nu înseamnă altceva decât că i-a dat din buzunarul propriu, pentru că de la UE nu i-a luat. Potrivit unei raportări de ieri a Ministerului Fondurilor Europene, volumul de declaraţii de cheltuieli transmis UE (bani deja primiţi şi cereri de decontări care nu au fost încă onorate) au însemnat, la 31 decembrie 2015, 63,3% din suma totală alocată, adică

12 miliarde de euro din totalul de 19 mld. euro, rezultând o pierdere clară, ce nu mai poate fi recuperată, de 7 mld. euro.

 

Fondurile europene pierdute din cele alocate în perioada 2007- 2013:

- Programul Operaţional Regional a pierdut 1,4 miliarde de euro, din cele aproape 4 miliarde de euro alocate, înregistrând o rată de absorbţie de 64%.

- Programul Operaţional Sectorial Mediu a pierdut în 1,6 miliarde de euro din cele 4,4 mld. euro alocate, înregistrându-se o rată de absorbţie de 62%.

- Programul Operaţional Sectorial Transport a pierdut 1,6 miliarde de euro din alocarea totată de 4,2 miliarde de euro.

- Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice a pierdut 615 milioane din totalul alocat de 2,5 miliarde de euro.

- Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane a pierdut 1,5 miliarde de euro din totalul de 3,4 miliarde de euro alocate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO