Eveniment

Ministrul Laszlo Borbely face carnet de note contractorilor de lucrari publice

28.11.2007, 18:11 28

Din toamna anului viitor constructorii care vor executa lucrari publice vor avea nevoie de certificarea profesionala a Registrului Contractorilor de Lucrari Publice din Romania (RCLPR) pentru a putea castiga licitatii, a anuntat ieri Laszlo Borbely, ministrul dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor.
El a spus ca in septembrie 2008 va fi pus in functiune un organism autonom de certificare profesionala, scopul final fiind de a responsabiliza constructorii.
Certificarea va fi un fel de "pedigree" al conctractantilor, care va cuprinde date despre lucrarile anterioare, si alte criterii, printre care si cele financiare, urmand ca dupa respectarea unei scheme de calcul compania respectiva sa primeasca un anumit calificativ.
"Acest sistem de certificare va asocia certificatului un calificativ numeric, in functie de prestatiile contractuale ale constructorului, de intarzierile la predarea lucrarilor, dar si de alte criterii", a explicat Borbely. Ministrul a adaugat ca acest sistem este folosit in 14 state membre ale UE, printre care Franta, Germania, Marea Britanie si Italia.
RCLPR va fi alcatuit din reprezentanti ai patronatelor, ai asociatiilor profesionale si ai mediului universitar de specialitate, care incepand de saptamana viitoare vor incepe elaborarea algoritmului de calculare a coeficientilor acordati constructorilor. Certificarea nu va fi obligatorie, insa va reprezenta un avantaj in participarea la licitatii. "In principiu este in interesul lor sa obtina certificarea. Investitorul (administratiile, n.r.) poate sa introduca in caietul de sarcini anumite prevederi, cum ar fi cresterea sau scaderea punctajului final in functie de prezenta sau lipsa certificatului. Se va lua in calcul calificativul dat de registru", a declarat Borbely.
Ministrul dezvoltarii a subliniat in acelasi timp ca este nevoie si de o responsabilitate mai mare din partea comisiilor, fiind multe cazuri in care contractorii au sub-licitat, iar contractul a fost atribuit, comisiile ferindu-se sa invalideze si sa repete licitatia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO