Eveniment

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a demisionat. Sănătatea ceruse 1 miliard de euro la rectificare, dar a primit doar 80 de milioane de euro

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a demisionat

Autor: Elvira Gheorghiţă

04.08.2011, 15:11 2350

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat astăzi cădemisionează din funcţie, nemulţumit de banii primiţi de MS larectificarea bugetară, care s-a discutat fără a i se cere punctulde vedere, şi a precizat că în mandatul său a avut mai multedispute cu reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor.

Cseke Attila a spus că abia miercuri, la ora 14.00, a primitproiectul rectificării bugetare, iar ministrul Sănătăţii nu a fostconsultat în legătură cu acesta, fapt pe care l-a calificat cafiind "extrem de grav".

El a precizat că şi-a exprimat nemulţumirea şi în şedinţa deGuvern de miercuri şi că joi a avut o discuţie cu premierul EmilBoc, căruia i-a înaintat demisia.

Cseke a precizat că premierul i-a cerut să nu demisioneze.

El a mai spus că încă de săptămâna trecută a solicitatMinisterului Finanţelor, printr-o adresă oficială, o discuţie întreMFP, Ministerul sănătăţii şi CNAS în vederea rectificării bugetare,însă nu s-a dat curs cererii sale.

Cseke Attila şi-a exprimat speranţa că UDMR va găsi în scurttimp un înlocuitor la Ministerul Sănătăţii, subliniind că reformeleîncepute în sistemul sanitar trebuie continuate.

Cseke a fost criticat de preşedintele Traian Băsescu, acestadeclarând, în 25 iulie, la TVR 1, că ministrul Sănătăţii şipreşedintele CNAS "ori se înţeleg" şi "pun ordine în cheltuieli",ori pleacă de la cele două instituţii. Băsescu spunea atunci că aavut o discuţie cu premierul şi va trebui găsită o soluţie "foarterapid".

"Ori se înţeleg, ori îşi văd de drum amândoi", a spus Băsescu,în contextul unor aprecieri privind cheltuirea banilor în sistemulde sănătate.

Şeful statului a menţionat că, în ultimul trimestru al anuluitrecut, Guvernul a luat din alte domenii şi a dat 2,5 miliarde delei pentru stingerea arieratelor în sănătate. "S-au stins atunci,astăzi avem din nou aproape două miliarde arierate", a spus el,subliniind că acest lucru nu mai poate continua.

"Şi este pentru prima dată când pe tema plăţii arieratelor lamedicamente ajungem la o înţelegere cu Fondul şi cu UE. Eu nuîntâmplător am lansat mesajul (n.r. - legat de plata arieratelor),înainte cu o săptămână, chiar în ziua sosirii Fondului laBucureşti, că nu suntem dispuşi să mai sacrificăm banii deinvestiţii să-i ducem într-un sistem care nu vrea să se reformeze",a continuat el.

Pe de altă parte, ministrul Cseke Attila declara, în 13 iulie,că bugetul Sănătăţii are nevoie la rectificarea bugetară de patrumiliarde de lei, cele mai mari probleme financiare fiind la CasaNaţională de Asigurări de Sănătate, unde sunt necesare treisferturi din suma totală pe care o vom solicita.

"În prezent, din bugetul pe Sănătate lipseşte suma de patrumiliarde de lei. Ca să nu fie probleme până la sfârşitul anului,vom cere la rectificare această sumă. Cea mai mare parte aproblemelor financiare se regăsesc în bugetul Casei Naţionale deAsigurări de Sănătate, unde vor merge trei pătrimi din sumatotală", declara atunci pentru MEDIAFAX Cseke Attila.

În ciuda poziţiei acestuia, la rectificarea bugetară MinisterulSănătăţii a primit doar 341,2 milioane lei, reprezentândtransferuri din bugetul de stat către bugetul Fondului NaţionalUnic de Asigurări Sociale de Sănătate pentru acoperirea deficituluiacestuia. Suma primită reprezintă mai puţin de zece la sută din câtCseke susţinea că ar fi necesar.

Cseke a fost nominalizat de UDMR pentru poziţia de ministru alSănătăţii în 18 decembrie 2009. Este membru al UDMR din 1997. Înanii 2002-2003 a fost preşedinte al Comisiei de supraveghere aregulamentelor din cadrul UDMR Bihor. În perioada iulie 2002 -iulie 2004 a fost consilier juridic al preşedintelui ConsiliuluiJudeţean Bihor. Din aprilie 2003 este vicepreşedinte executiv alUDMR Bihor şi membru în Consiliul Operativ Judeţean. Tot din 2003este membru în cadrul Consiliului Reprezentanţilor Unionali alUDMR.

În perioada iunie 2004 - ianuarie 2005 a fost consiliermunicipal la Oradea şi secretarul Comisiei Juridice.

În luna mai 2007 a fost ales de premierul Călin PopescuTăriceanu să conducă Comisia interministerială pentru repartizareabunurilor intrate în proprietatea privată a statului şi care suntvalorificate conform legii, el fiind pe-atunci secretar de stat laSecretariatul General al Guvernului.

Cseke Attilla este absolvent de drept, terminând în 2000Facultatea de Ştiinte Juridice şi Administrative a Universităţiiidin Oradea. La aceeaşi universitate a făcut studii postuniversitarede drept public şi un master în dreptul privat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO