• Leu / EUR4.9471
  • Leu / GBP5.6906
  • Leu / USD5.0130
Eveniment

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog: Prima cantitate de vaccin gripal a fost livrată; Vaccinarea antigripală poate începe

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog: Prima cantitate de vaccin gripal a fost livrată; Vaccinarea antigripală poate începe

Autor: Cătălina Mănoiu

25.10.2017, 13:20 82

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat, miercuri, că prima cantitate de vaccin antigripal a fost livrată în ţară, iar vaccinarea poate începe, afirmând că până la sfârşitul lunii va fi semnat şi contractul pentru cantitatea de vaccin necesară pentru tot anul.

„Vreau să vă anunţ că de ieri prima cantitate de vaccin gripal a fost livrată în ţară şi este direct livrată la direcţiile de sănătate pulblică, aşa că vaccinarea antigripală poate începe. Contractul pentru cantitatea care este necesară pe tot anul la vaccin antigripal urmează să fie semnat până la sfârşitul acestei luni”, a declarat ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, la o dezbatere privind legea vaccinării, organizată la Parlament.

Primele peste 19 mii de doze de vaccin au ajuns deja în teritoriu, iar ministerul Sănătăţii va achiziţiona peste un milion de doze de vaccin gripal sezonier, dublu faţă de anul trecut, astfel încât să asigure vaccinarea unui număr cât mai mare de persoane aflate în grupele de risc.

Conform recomandărilor OMS, campania de vaccinare trebuie sa înceapă la finalul lunii octombrie/ începutul luni noiembrie. Vor fi vaccinate persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, mai precis persoane cu vârsta peste 65 de ani, una din categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, gravide.

Conform datelor Institutului Naţional de Sănătate Publică, până în prezent nu există cazuri confirmate de gripă.

De altfel, ministrul Sănătăţii Florin Bodog şi vicepremierul Marcel Ciolacu s-au vaccinat antigripal, miercuri, într-un spaţiu special amenajat la Palatul Parlamentului, pentru a da un exemplu.

La finalul lunii septembrie, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a decis demiterea Amaliei Şeban din funcţia de director general – Direcţia generală de asistenţă medicală si sănătate publică din cauza întârzierilor înregistrate la procedura de achiziţie a vaccinului antigripal.Decizia a venit după ce premierul Mihai Tudose l-a apostrofat, în şedinţa de Guvern, pe ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, cu privire la achiziţia vaccinurilor antigripale, afirmând că ”în fiecare an jucăm în acelaşi film, cu manualele şi cu vaccinurile -începe licitaţia în ziua în care trebuie distribuţia”.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9471
Diferență: -0,0182
Ieri: 4.9480
Azi: 5.0130
Diferență: -1,1477
Ieri: 5.0712
Azi: 5.6906
Diferență: 0,4253
Ieri: 5.6665
Azi: 5.0700
Diferență: -0,8584
Ieri: 5.1139