Eveniment

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, despre momentul când tulpina indiană va predomina: M-aş feri să estimez

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, despre momentul...

Autor: Laura Buciu

19.06.2021, 16:38 377

Rata de răspândire a COVID-19, varianta de tulpină indiană (delta) este mare în ţări precum Marea Britanie şi Germania, iar ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat, la Sibiu, că nu exclude ca această tulpină să devină predominantă şi în România.

„Ne dorim, evident, să creştem rata de imunizare şi procesul celor vaccinaţi, mai ales în contextul actual în care vedem că în anumite ţări tulpina delta este cu o răspândire destul de mare. Practic, ne uităm cu destul de mare îngrijorare la ce se întâmplă şi la cum cresc incidenţele în Marea Britanie şi în Germania, incidenţe care cresc pe baza infectărilor cu tulpină delta”, a spus Ioana Mihăilă, într-o conferinţă de presă, sâmbătă, la Sibiu.

Ministrul spune că mesajul este unul singur: „vaccinarea este cea care ne protejează şi că încă nu am scăpat de pericol”.

Mihăilă a precizat că în România vaccinurile sunt disponibile, centrele de vaccinare sunt deschise, caravanele mobile sunt active, medicii de familie vaccinează, iar vaccinul este singura cale prin care putem să ne păzim de „un val la fel de intens ca şi cel prin care am trecut”.

Ministrul s-a ferit să estimeze când va ajunge predominantă tulpina indiană, dar a precizat că e vorba de câteva săptămâni.

„Ea (tulpina delta – n.r.) este cu o rată de infectivitate mai mare decât celelalte tulpini circulante. Conform estimărilor pe care asociaţiile europene le fac, durata până la care tulpina delta şi rata de infectivitate a acesteia vor avea consecinţe nu este una foarte lungă. Este vorba probabil de mai multe săptămâni sau mai puţine luni până când şi la noi tulpina delta va deveni predominantă. M-aş feri să dau estimare exactă pentru că există numeroşi factori care contribuie. Aşa cum am văzut şi ce s-a întâmplat anul trecut pe perioada de vară, incidenţa a scăzut şi era un an în care nu am avut vaccinare, aşa cum vedem că se întâmplă în alte ţări, acolo unde există un procent mare de vaccinaţi cu două doze, cum este Israelul, incidenţa este ţinută sub control în continuare”, a mai spus Mihăilă.

Ioana Mihăilă a menţionat că România are şanse mari să treacă cu bine prin săptămânile şi lunile ce urmează dacă populaţia se vaccinează.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO