Eveniment

Ministrul Sănătăţii Sorina Pintea anunţă că nivelul concentraţiei de clor în apă se încadrează în limita admisă

Ministrul Sănătăţii Sorina Pintea anunţă că...

Autor: Mediafax

31.01.2019, 16:11 57

Sorina Pintea spune că în urma efectuării a 14 analize a apei din Sectorul 4,5 şi 6 s-a demonstrat că nivelul concentraţiei de clor în apă se încadrează în limita admisă, precizând că oamenii trebuie să fie prudenţi atunci când o folosesc. Reprezentanţii DSP spun că situaţia este una în premieră.

“DSP ne-a prezentat buletinul de analize a probelor recoltate azi. S-au recoltat 14 probe în Sectoarele 4,5 şi 6, şi nivelul clorului în apă este în limitele admise. Până la finalizarea analizei microbiologice recomandăm prudenţă şi doresc să precizez încă o dată că aceste măsuri s-au luat în urma sesizării unor cetăţeni din Sectoarele 5 şi 6 şi care au avut reacţii alergice sau crize de astm”, a declarat, joi, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

De asemenea, Sorina Pintea a spus că probele au fost recoltate de personal calificat.

“Recoltarea probelor de apă a fost făcută de personal calificat din DSP. Circulă în spaţiul public zvonuri precum să personalul nu a fost abilitat. Vă asigur că a fost abilitat”, a spus Sorina Pintea.

De cealaltă parte, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică au spus că situaţia a fost una în premieră.

“Clorul rezidual liber şi cel total au revenit la normal. (...) Valorile se înscriu în intervalele normale. Întrucât azi DSP a prelevat probe de apa si le-a înaintat Institutului Naţional de Sănătate Publică ca să determinăm şi parametrii, asteptăm rezultatele, vor veni luni.(..) Subproduşi de dezinfecţie care rezultă în urma reacţiilor chimice din apă. (...) Nu avem de ce să ne alarmăm. Din punct de vedere microbiologic, niciodată nu au fost probleme, zilnic prelevăm probe de apă din reţeaua de distribuire a Muncipiului Bucureşti. Până acum nu au fost probleme. (...) Este în premieră”, a declarat reprezentantul DSP, Laura Ciucă.

Sorina Pintea a precizat că nu există un protocol între ministerul Sănătăţii şi furnizorul de apă, respectiv a anunţat populaţia despre nivelul clorului în apă.

“Direcţia de Sănătate Publică, conform unui protocol semnat în luna a şaptea 2016, un protocol care din punctul nostru de vedere nu e corect, are o prevedere privind comunicarea cu mass-media. El spune că DSP şi furnizorul trebuie să se pună de acord. Respectând acest protocol, DSP a trimis această adresă furnizorului de apă, care nu a dorit să facă un comunicat. Ministerul Sănătăţii nu are protocoale şi prin urmare şi-a asumat comunicatul prin care informa populaţia despre nivelul clorului din apă”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Precizările vin după ce Apa Nova a informat joi dimineaţă că rezultatele analizelor efectuate reconfirmă şi atestă potabilitatea apei distribuită de companie consumatorilor. Distribuitorul de apă mai menţionează că a crescut concentraţia de clor din cauza topirii zăpezii şi a gheţii, însă valorile sunt în limitele normale.

De asemenea, miercuri seară, Ministerul Sănătăţii a recomandat bucureştenilor să nu folosească apa din reţeaua publică pentru băut, prepararea hranei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO