Eveniment

Ministrul Sănătăţii: Unii pacienţi cu boli rare şi astm au avut probleme după ce au folosit apa

Ministrul Sănătăţii: Unii pacienţi cu boli rare şi...

Autor: Mediafax

31.01.2019, 13:57 72

Sorina Pintea le recomandă locuitorilor din Sectorul 5 şi 6 să nu folosească apa de la robinete, precizând că apa fiartă creşte gradul de clor. Ministrul a spus că unii pacienţi cu boli rare sau astm au anunţat-o că au avut probleme după ce au folosit apa.

“Personal am primit fotografii în urma consumului şi a faptului că persoana respectivă s-a spălat cu această apă, are şi o boală rară şi a avut manifestări ciudate. Apoi, am primit telefonic informaţia de la o persoană care are astm că a avut probleme. De aceea am făcut aceste recomandări”, a declarat, joi, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, în cadrul unei conferinţe.

De asemenea, Sorina Pintea a recomandat prudenţă în folosirea apei pentru spălare.

“Este decizia mamelor dacă folosesc apa pentru spălarea copiilor sau nu, noi am făcut recomandări. (...) Eu personal recomand multă grijă. (...) În acest moment - pentru Sectoarele 5 şi 6 pentru că acolo s-a constatat o depăşire a concentraţiei de clor”, a spus Sorina Pintea.

De asemenea, ministrul Sănătăţii a recomandat ca apa de la robinet să nu fie folosită la gătit pentru că apa fiartă măreşte concentraţia de clor, iar gustul se simte mult mai pregnant.

Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti a recoltat, joi, noi probe, iar rezultatele privind concentraţia de clor în apă sunt aşteptate în aceeaşi zi. Rezultatele probelor privind concentraţia în apă a metalelor grele vor apărea în câteva zile.

“Pentru testarea de metale grele sau microorganisme durează un timp, de aceea şi am spus că aşteptăm şi acele rezultate de laborator. (...) În câteva zile. (...) DSP a prelevat probe pentru a testa clorul în Sectorul 3, iar acolo nu au fost probleme”, a explicat Sorina Pintea.

Precizările vin după ce Apa Nova a informat joi dimineaţă că rezultatele analizelor efectuate reconfirmă şi atestă potabilitatea apei distribuită de companie consumatorilor. Distribuitorul de apă mai menţionează că a crescut concentraţia de clor din cauza topirii zăpezii şi a gheţii, însă valorile sunt în limitele normale.

De asemenea, miercuri seară, Ministerul Sănătăţii a recomandat bucureştenilor să nu folosească apa din reţeaua publică pentru băut, prepararea hranei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO