• Leu / EUR4.9477
  • Leu / GBP5.8810
  • Leu / USD4.7247
Eveniment

Ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu: Asistenţa religioasă şi vizita familiei, permise pentru pacienţii COVID în stare gravă

Ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu: Asistenţa religioasă şi vizita familiei, permise pentru pacienţii COVID în stare gravă

Autor: Laura Buciu

09.04.2021, 22:53 204

Ordinul de schimbare a protocolului specific privind decesele pacienţilor infectaţi SARS-CoV-2, dar şi accesul în spitale a clericilor şi aparţinătorilor, a fost semnat, vineri, de ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a semnat vineri ordinul de schimbare a protocolului specific privind decesele pacienţilor infectaţi SARS-CoV-2, dar şi accesul în spitale a clericilor şi aparţinătorilor.

Conform noilor reglementări, familia/reprezentantul legal va pune la dispoziţie îmbrăcămintea decedatului şi sicriul în care se aşază decedatul, iar înhumarea/incinerarea se va efectua cu sicriul sigilat, în aceleaşi condiţii de înhumare impuse persoanelor decedate din alte cauze, cu respectarea voinţei familiei decedatului şi a ritualurilor cultului de care aparţine, respectând normele prevăzute de lege.

În privinţa pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV-2 care prezintă simptome severe de boală, pe perioada internării în unitatea sanitară, bolnavii pot beneficia, la cerere, de asistenţă religioasă, potrivit specificului cultului din care face parte, şi cu acordul medicului curant.

Pentru a se asigura protecţia clericului şi a pacientului, vizita poate avea în anumite condiţii. Astfel, un singur cleric oficiant poate intra la pacient, o singură dată, iar timpul alocat serviciului religios este de maximum 15 minute. Clericul poartă va purta echipament complet individual de protecţie asigurat gratuit de către unitatea sanitară în care este internat pacientul, conform metodologiei în vigoare şi va respecta toate măsurile sanitare care se impun. De asemenea, se vor folosi doar obiecte de cult care pot fi dezinfectate înainte şi după utilizare, cu acordul medicului curant. Nu sunt permise obiecte care generează flacără deschisă/închisă sau scânteie.

Totodată, protocolul prevede că pacienţii infectaţi cu SARS-CoV-2 care prezintă simptome severe de boală pot beneficia pe perioada internării în unitatea sanitară, la cerere, de vizita unui membru al familiei/reprezentantului legal, cu acordul medicului curant în aceleaşi condiţii privind asigurarea protecţiei ca în cazul clericilor, cu menţiunea că în cazul acetuia nu este permisă introducerea niciunui obiect în zona în care sunt îngrijiţi pacienţii cu COVID-19.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9477
Diferență: 0,0162
Ieri: 4.9469
Azi: 4.7247
Diferență: -0,4803
Ieri: 4.7475
Azi: 5.8810
Diferență: 1,2708
Ieri: 5.8072
Azi: 4.7380
Diferență: 0,2836
Ieri: 4.7246