Eveniment

Ministrul transporturilor Dan Şova nu ştie câţi kilometri de autostradă se deschid în 2014: După luna august vă pot spune

Dan Şova, ministrul transporturilor

Dan Şova, ministrul transporturilor

Autor: Andreea Neferu

30.04.2014, 00:04 877
Numărul de kilometri de autostrăzi ce vor fi deschişi circulaţiei anul acesta este deocamdată incert, deşi în prima parte a anului Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) promitea că circa 60 de kilometri de şosele de mare viteză vor fi inauguraţi în 2014.

 „După luna august vă dăm răspunsul (cu privire la numărul de kilometri de autostrăzi ce vor fi gata în 2014 – n.red.). Mi-e greu să răspund acum că un tronson se termină în decembrie şi el să fie gata de fapt în februarie“, a spus ministrul transporturilor Şova, răspunzând la o întrebare în cadrul unei conferinţe de presă.

La începutul anului, CNADNR estima că în 2014 vor fi deschişi circulaţiei cel puţin 60 de kilometri de autostrăzi: lotul al treilea al autostrăzii Orăştie-Sibiu (22,1 kilometri), precum şi cele două tronsoane care vor compune autostrada Nădlac-Arad (38,8 kilometri). Contractele pentru ambele loturi din Nădlac-Arad au fost reziliate în ultimul an şi jumătate, dar până acum compania de drumuri a găsit un nou constructor doar pentru primul tronson, cel care se întinde între localităţile Nădlac şi Pecica. Pentru al doilea tronson, dintre Pecica şi Arad, CNADNR nu a organizat încă o nouă licitaţie pentru a găsi un nou constructor, însă a dat asigurări că îl va livra tot anul acesta, cel mai probabil în toamnă-iarnă.

Şova a mai spus că până la finalul anului CNADNR va scoate la licitaţie studii de fezabilitate pentru 1.797 de kilometri de autostrăzi, însă până acum compania de drumuri nu a publicat niciun anunţ de licitaţie. La o conferinţă anterioară, ministrul transporturilor spunea că CNADNR va scoate la licitaţie în aprilie studiul de fezabilitate pentru autostrada Sibiu-Piteşti, una dintre cele mai aşteptate şosele. Întrebat de ZF de ce licitaţia pentru studiul de fezabilitate al Sibiu-Piteşti nu a demarat încă, ministrul transporturilor a spus: „S-au cerut nişte clarificări de către ANRMAP (Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice – n.red.), se află în curs de rezolvare“.

 

Ce a mai spus ministrul Dan Şova:

  • - Despre autostrada Comarnic-Braşov: La Comarnic-Braşov, nesemnarea contractului ţine de analiza instituţiilor financiare.

  • - Despre programul general de autostrăzi: În 2014 vom avea în execuţie 651 de kilometri de autostrăzi până la sfârşitul anului. În 2015 vom avea în execuţie 1.428 de kilometri de autostrăzi până la sfârşitul anului.

  • - Despre taxa de pod de la Cernavodă: Probabil că vom scoate (taxa de pod – n. red.) şi pe timp de vară, de joi seara până duminică.

  • - Despre achiziţiile de maşini, mobilă sau sisteme IT: Cu toţii suntem conştienţi de risipa nejustificată care se produce în unităţile de stat. Am emis un ordin valabil pentru toate cele 39 unităţi subordonate ale Ministerului Transporturilor prin care este interzisă achiziţionarea de autoturisme noi, închirierea sau achiziţia de spaţii, realizarea oricăror amenajări interioare pentru spaţii existente, construcţia de clădiri noi sau reabilitări de clădiri, achiziţia de mobilier sau sisteme IT.

  • - Despre achiziţiile de utilaje de construcţii: Avem alocată suma de la POS-T de 40 milioane euro din fonduri de dezvoltare regională pentru achiziţie utilaje deszăpezire, se vor achiziţiona 100 de autofreze, dintre care 31 de mare capacitate şi 69 de capacitate medie. (...) De asemenea, vor fi achiziţionate şapte autospeciale şenilate de salvare.

Şova a mai precizat că până la finalul anului 2014 se vor afla în execuţie 651 de kilometri de autostrăzi, urmând ca până la sfârşitul anului 2015 să fie în lucru 1.428 de kilometri de autostrăzi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO