Eveniment

Ministrul Transporturilor: ROMATSA nu e în pericol să intre în faliment. Voi trimite Corpul de Control

Ministrul Transporturilor: ROMATSA nu e în pericol să...

Autor: Anca Olteanu

29.05.2017, 17:23 247

„S-a lansat o idee care aş spune că este un pic falsă. Sub nici o formă, ca ministru, să se întâmple acest lucru cu o companie din subordinea Ministerului. Am discutat planul de performanţă şi modificarea ordonanţei de guvern 46. Ţinând cont că e vorba de nişte modificări de amploare, care presupun o perioadă de timp, am convenit să stabilim un calendar pe care să îl implementăm în perioada următoare”, a spus Răzvan Cuc. El a continuat: „Din câte înţeleg de la sindicalişti, problemele legate de planul de performanţă erau cunoscute de factorii de decizie guvernamentali, inclusiv în cursul anului trecut. În cursul săptămânii trecute, noi am trimis la Comisia Europeană scrisoarea pentru redeschiderea planului de performanţă, astfel încât toate costurile şi toate modificările care apar în acest plan să fi luate în calcul pentru elaborarea unui buget echilibrat al ROMATSA”.

Ministrul Transporturilor s-a declarat „convins” că greva controlorilor de trafic aerian – anunţată pentru marţi dimineaţa, la ora 9.00 – va dura „destul de puţin”. „Sub nicio formă nu sunt probleme pe partea de siguranţă aeronautică. Domnul director de la autoritatea aeronautică a efectuat un audit vineri şi m-a informat că nu există nicio neconformitate pe partea de siguranţă. Aceste lucruri puteau fi rezolvate încă din 2016, fiind aduse la cunostinţa miniştrilor din acea perioadă”.

În legătură cu vizita liderului sindical Gabriel Tudorache din cursul lunii ianuarie, ministrul Transporturilor a precizat: „Acest lucru s-a datorat în urma unui control inopinat pe care l-am efectuat la ROMATSA într-o noapte şi am avut anumite lucruri de clarificat cu dânsul şi cu managementul la problemele găsite. Intenţionez, pentru o clarificare a tuturor problemelor apărute în mass-media, să trimit şi Corpul de Control să efectueze cu control mai amplu la ROMATSA. Eu cred că ar fi trebuit să se ocupe fostul Guvern de problema asta şi să nu ajungem cu ea în acest moment”.

Sindicatul Serviciilor de Trafic Aerian (ATSR) nu renunţă la greva generală programată pentru marţi, 30 mai, începând cu ora 9.00 pe termen nelimitat, astfel că avioanele vor fi blocate. Sindicatele au ieşit luni de la discuţiile cu Ministerul Transporturilor şi au anunţat că negocierile au eşuat.

Liderii ATSR au precizat că „greva ar putea să dureze o oră-două, poate trei, sau să continue pe termen nelimitat dacă nici mâine (marţi dimineaţa - n.n.) nu se va ajunge la nicio concluzie”.

„Suntem deschişi dialogului pentru evitarea grevei şi salvarea ROMATSA de la faliment. Suspendarea grevei depinde exclusiv de acţiunile ministrului Transporturilor”, se arată într-un comunicat al ATSR distribuit după negocieri pe o reţea de socializare.

Greva controlorilor de trafic aerian presupune suspendarea mai multor zboruri (aterizări/decolări) de avioane în perioada protestului. Dar care vor fi, concret, zborurile afectate nu se poate afla la ora redactării acestei ştiri. O decizie în legătură cu suspendarea de zboruri va fi luată luni seara sau marţi dimineaţa de către EUROCONTROL, autoritatea europeană cu atribuţii pe controlul traficului aerian, care le va comunica imediat companiilor aeriene verdictul referitor la fiecare zbor în parte. Iar companiile aeriene le vor comunica pasagerilor ce decizii au fost luate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO