Eveniment

Minunea nu a ţinut decât o lună: sub 200 mil. euro luaţi de la UE în august, faţă de peste 700 mil. euro în iulie

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Iulian Anghel

04.09.2013, 21:17 866

Rata de absobţie a fondurilor UE a crescut în august cu doar 1% (195 mil. euro), la 20,1% - din totalul fondurilor structurale de 19,2 mld. euro alocate României între 2007 şi 2013 -, iar cea a declaraţiilor de cheltuieli transmise la Bruxelles, cu 1,5% (288 mil. euro), la 21,8%, ceea ce arată că situaţia din iulie, când în România au intrat 732 mil. euro de la UE, nu a fost decât una conjuncturală, prilejuită de deblocarea programelor europene.

Faptul că în august România a transmis Comisiei Europene declaraţii de doar 288 mil. euro arată că, de fapt, proiectele derulate cu fonduri UE avansează într-un ritm foarte scăzut şi că, neefectuându-se cheltuieli, nu sunt declaraţii de transmis. Astfel, nu se pot face nici rambursări foarte mari, încât rata de absorbţie să avanseze susţinut.

Tinând seamă de valoarea declaraţiilor de cheltuieli transmise în august, România trebuie să mai trimită până la sfârşitul anului declaraţii de cheltuieli de 4,9 mld. euro şi tot ce nu transmite până la acest prag este pierdut definitiv în cadrul procedurii de dezangajare automată a fondurilor (dacă Comisia nu-şi revi­zu­ieş­te regulamentele în favoarea României oferindu-i mai mult timp pentru a cheltui banii).

Că ritmul a slăbit şi că statul şi-a redus şi el cheltuielile cu proiectele finanţate din fonduri UE o arată execuţia bugetului general consolidat pe luna iulie, dar aici o explicaţie e şi că proiectele au fost deblocate, iar bugetul nu a mai fost obligat să poarte singur povara financiară, ca în vremea în care acestea erau presuspendate.

În perioada ianuarie – iulie 2012 bugetul general consolidat a cheltuit 7,5 mld. lei cu proiectele cu finanţare din fonduri UE, iar în perioada similară a acestui an a cheltuit cu 14%,4 mai puţin, adică 6,48 mld. lei. În aceeaşi vreme, în bugetul consolidat au intrat, în contul cheltuielilor făcute de la buget cu proiectele dezvoltate în sectorul public, sume de la UE de 3,85 mld. lei (876 mil. euro) – adică toţi atâţia bani câţi a primit bugetul anul trecut în primele şapte luni.

De la începutul anului şi până în prezent României i-au fost rambursaţi de la UE 1,6 mld. euro, o sumă mult mai mare faţă de cea primită pe întreaga perioadă a anului trecut (1,4 mld. euro). Având în vedere presiunea generată de lipsa timpului, ritmul este încă scăzut pentru a se putea spune că România va încheia exerciţiul financiar 2007 – 2013 (finalul acestuia este 2015) cu o rată de absorbţie robustă.

Dacă în iulie Programul Ope­raţional Transporturi (POS T) dădea lovitura şi, după o presuspendare de aproape un an, lua de la UE 360 mil. euro, în august nu a mai luat niciun ban. Însă în cazul acestui program este explicabil, pentru că derulează proiecte cu valori foarte mari. Totuşi există semne de întrebare pentru că în august, pe POS T au fost transmise la Bruxelles declaraţii de cheltuieli de doar 70 mil euro, ceea ce arată că nu va primi curând, ca rambursări, sume foarte mari.

Doar trei programe operaţionale din cele şapte (POS CCE este încă presuspendat) au luat bani de la UE în august: Programul Operaţional Regional - 133 mil. euro, POS Mediu - 55,5 mil. euro, şi PO Dezvoltarea Capacităţii Administrative - 5 mil. euro. Astfel că în România au intrat în august doar 195 mil. euro, adică 1% din totalul fondurilor alocate României pe fondurile structurale între 2007 şi 2013.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 05.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO