Eveniment

Mircea Băsescu rămâne în închisoare. Tribunalul Constanţa a admis contestaţia DNA

Mircea Băsescu rămâne în închisoare. Tribunalul...

Autor: Cătălin Legănel

29.03.2017, 09:09 71

Decizia magistraţilor a fost luată după o săptămână de deliberare, contestaţia judecându-se miercurea trecută, când instanţa a rămas în pronunţare. Hotărârea Tribunalului Constanţa este definitivă, astfel că Mircea Băsescu rămâne în închisoare.

Judecătoria Medgidia a admis, la jumătatea lunii februarie, propunerea de liberare condiţionată formulată de Comisia de individualizare a regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul Penitenciarului Poarta Albă şi a dispus eliberarea condiţionată a lui Mircea Băsescu. În opinia magistraţilor Judecătoriei Medgidia, acesta a executat fracţia prevăzută de lege, nu este recidivist, iar timpul executării pedepsei a fost „suficient pentru reeducarea acestuia”, condamnatul dând „dovezi temeinice de îndreptare”. Decizia magistraţilor nu a fost însă definitivă, fiind atacată imediat de procurorii anticorupţie din Constanţa.

Tot în aceeaşi perioadă, regimul de detenţie al lui Mircea Băsescu a fost schimbat de la semideschis la deschis, iar el a fost mutat secţia exterioară a Penitenciarului Poarta Albă, de la Valu lui Traian.

Acesta a fost cea de-a doua solicitare de punere în libertate a lui Mircea Băsescu, după cea din octombrie 2016. Şi atunci cererea a fost admisă de Judecătoria Medgidia, dar, ulterior, Tribunalul Constanţa a admis contestaţia DNA, astfel că fratele fostului preşedinte al României a rămas în închisoare.

În luna decembrie a anului trecut, acesta a depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), invocând încălcarea dreptului la libertate şi la un proces echitabil. Apărătorul său a precizat că se cere Curţii Europene să spună dacă magistraţii au judecat corect atunci când i-au respins eliberarea.

Mircea Băsescu a fost condamnat, în luna iunie a anului 2016, la patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, în dosarul în care a fost acuzat că a primit 600.000 de euro mită de la familia lui Sandu Anghel, dar, conform legii, el întruneşte condiţiile pentru eliberare condiţionată - are peste 60 de ani, deci execută doar o treime din pedeapsă, iar timp de 12 luni s-a aflat în arest preventiv sau la domiciliu.

Tribunalul Constanţa, în motivarea pe care a dat-o atunci când a admis contestaţia DNA la decizia Judecătoriei Medgidia de eliberare condiţionată a lui Mircea Băsescu, şi-a motivat decizia susţinând că acesta nu a putut dovedi că pedeapsa aplicată de patru ani de închisoare şi-a atins scopul preventiv, în condiţiile în care şapte luni din pedeapsa executată le-a petrecut în arest la domiciliu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO