Eveniment

Mircea Coşea, profesor de economie: Guvernul a dat această ordonanţă ca să-şi mai reducă din pierderi. Multinaţionalele au dus prea mult din valoarea adăugată creată aici în afara ţării

Mircea Coşea, profesor de economie: Guvernul a dat...

Autor: Adelina Mihai

28.12.2018, 00:06 2709

Ordonanţa dată de Guvern care prevede impozitarea companiilor din anumite sectoare de activitate începând cu anul viitor se justifică prin faptul că economia a pierdut o parte din valoarea adăugată creată aici prin practica preţurilor de transfer dusă de multinaţionale şi prin politicile băncilor, este de părere profesorul de economie Mircea Coşea de la Academia de Studii Economice din Bucureşti.

”Îmi explic această ordonanţă pe care Guvernul a dat-o prin nevoia de reducere a pierderilor. Nu o să reuşească în totalitate, pentru că nimeni nu a reuşit până acum în Europa să lupte cu multinaţionalele ca să le impoziteze cât au dorit, dar au fost negocieri care s-au făcut şi în Italia, şi în Franţa şi în Marea Britanie, iar în urma acestora statul a avut nişte beneficii”, a explicat Mircea Coşea.

Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care cuprinde un set de măsuri privind introducerea, din 2019, a unor taxe în sectoarele bancar, fonduri de pensii private, energie, telecomunicaţii, producţia de ţigarete şi jocuri de noroc.

În opinia lui Mircea Coşea, anul viitor va fi plin de  provocări, pentru că, din plan extern, România va începe să resimtă efectele războiului comercial al lui Trump şi ale Brexitului, precum şi ale instabilităţii politice a UE (care intră în alegeri şi riscă să aibă un Parlament mult mai radicalizat şi mai eurosceptic). De asemenea, o altă ”greutate” care apare este ”încălzirea foarte serioasă a zonei geo-politice” din jurul României care ar putea avea reprercursiuni foarte serioase. Totodată, România trebuie să echilibreze raportul de forţe asupra ei din partea UE şi din partea SUA.

”În aceste condiţii, economia României trebuie să aibă în interior mai multă stabilitate. Această mai multă stabilitate se poate realiza prin începerea mai multor programe de investiţii, ştim că există astfel de intenţii, dar nu ştiu cum va funcţiona parteneriatul public- privat. În al doilea rând, trebuie să existe o politică de stimulare a producţiei interne de valorificare a materiilor prime ca să reducem din import. În al treilea rând, trebuie să existe o politică de restructruare a pieţei muncii. Eu prevăd că în 2019 vor fi scoase între 100.000 şi 300.000 de persoane din sistemul public, din birocraţia ministerială şi locală”.

Reducerea aparatului bugetar – care numără 1,2 milioane de salariaţi, adică un sfert din totalul salariaţilor din economie- este necesară pentru reducerea cheltuielilor guvernamentale. Totodată, statul este ”supraîncărcat” cu personal, ceea ce reprezintă o piedică în ceea ce priveşte digitalizarea administraţiei publice.

”Nu îmi fac niciun fel de griji în legătură cu plecarea multinaţionalelor (ca urmare a noilor măsuri de taxare- n.red.), pentru că aici sunt materiile prime, aici este locul lor de muncă. Se va ajunge la negociere”.

Profesorul Mircea Coşea spune să pericolul pentru România în următorii ani este intrarea în capcana venitului mediu, care presupune ca, pe fondul incapacităţii de ridicare a productivităţii peste media pieţei internaţionale se plafonează veniturile (ele urcă, dar se plafonează pentru că nu pot să mai treacă peste o anumită limită, pentru că productivitatea este incapabilă să ridice sistemul general de alimentare a bugetului). Acesta este, spune el,  pericolul în care se zbate China, pentru că războiul cu Trump, preşedintele SUA, îi limitează accesul la tehnologia de vârf pe care o cumpăra din America şi va bate pasul pe loc.

”Sunt lucruri care se întâmplă atunci când nu poţi să faci schimbări structurale, când dezvolţi economia pe bază extensivă, când tot creezi locuri de muncă în ramuri care nu creează valoare adăugată mare, adică doar alimentezi valoarea adăugată, dar nu o creşti. La noi, ceea ce e grav -  şi de aceea această ordonanţă a Guvernului ar trebui privită cu o mai mare atenţie - este faptul că aproape 80% din valoarea adăugată creată iese din ţară. Nu poţi, ca stat, să tolerezi acest lucru. Cu multinaţionalele se va negocia, se va ajunge la un compromis, vor ceda şi o parte şi alta, dar se va lua câte ceva de la multinaţionale şi de la bănci”, a concluzionat Mircea Coşea.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO