Eveniment

Mircea Geoană: „Asistăm la un punct de inflexiune. Obiectivul minimal pentru Federaţia Rusă este acum ocuparea completă a Donbasului şi a coridorului spre Donbas. Dar nu avem indicii că această schimbare de tactică indică o renunţare la ocuparea întregii Ucraine“

Mircea Geoană: Ca preşedinte al boardului de inovare în NATO am avut un rol important de a şlefui cele două noi instrumente ale NATO în zona de tehnologie – DIANA şi fondul de inovare. Mă bucură să văd că printre alte centre de testare şi tehnologii cu utilizare dublă se află centrul de testare în domeniul inteligenţei artificiale de la Politehnica din Bucureşti şi centrul de testare în domeniul tehnologiilor pentru arme hipersonice din cadrul INCAS - Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Aerospaţială Eli Carafoli”.

Mircea Geoană: Ca preşedinte al boardului de inovare în NATO am avut un rol important de a şlefui cele două noi instrumente ale NATO în zona de tehnologie – DIANA şi fondul de inovare. Mă bucură să văd că printre alte centre de testare şi tehnologii cu utilizare dublă se află centrul de testare în domeniul inteligenţei artificiale de la Politehnica din Bucureşti şi centrul de testare în domeniul tehnologiilor pentru arme hipersonice din cadrul INCAS - Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Aerospaţială Eli Carafoli”.

Autor: Sorin Pâslaru

11.04.2022, 00:07 166

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a explicat joi seară într-un briefing online organizat pentru jurnaliştii din România după reuniunea miniştrilor de externe ai NATO că războiul declanşat de Rusia contra Ucrainei a intrat într-o nouă etapă.

„După şase săptămâni am ajuns într-un moment de inflexiune. Forţele ruseşti se regrupează pentru a lansa în intervalul imediat de timp o nouă ofensivă pentru ocuparea Donbasului, a sudului Ucrainei şi a nordului Mării Negre. Vom continua să ajutăm Ucraina cu sprijin militar adecvat noii etape de derulare a acestui război, dar şi uman şi financiar”, a spus Mircea Geoană.

 La reuniunea miniştrilor de externe ai NATO au participat în calitate de invitaţi şi omologii din Finlanda, Suedia, Georgia, Ucraina şi însărcinatul cu politica externă a UE. În premieră pentru NATO, a subliniat Mircea Geoană, au participat şi miniştrii de externe din Australia, Noua Zeelandă, Japonia şi Coreea de Sud. „Iată că războiul are atât efecte europene cât şi globale. Aceste ţări s-au aliniat în mod ireproşabil sancţiunilor la adresa Rusiei şi sprijină Ucraina”, a spus Geoană.

În schimb, NATO a transmis Chinei, cea mai mare economie din Asia şi a doua economie a lumii după Statele Unite, să stea deoparte.

„Sperăm ca Republica Populară a Chinei să înţeleagă că a ajuta într-un fel sau altul războiul lui Putin în Ucraina repre­zintă un pas greşit şi o mobilizare supli­mentară a comunităţii interna­ţionale”, a spus Geoană.

Summit-ul de la Bruxelles a durat două zile pe parcursul cărora s-au desfăşurat zeci de ore de întâlniri. „Am arătat determinarea noastră de a nu ceda acestui război declanşat de Rusia şi susţinerea pentru Ucraina. Susţinem şi protejăm spaţiul euroatlantic şi angajăm liderii noştri la nivel global pentru a putea să aşezăm o ordine mondială bazată pe reguli şi nu pe legea junglei”, a spus Mircea Geoană.

 Având în vedere acest punct de inflexiune după şase săptămâni de război, cum evaluează NATO noua situaţie? A renunţat Rusia la cucerirea Kievului şi se va mulţumi doar cu sudul şi estul Ucrainei?

„Nu avem indicii că la nivelul Kremlinului s-a schimbat strategia de a domina şi ocupa întreaga Ucraină. Realitatea militară este că după câteva săptămâni în care Federaţia Rusă nu şi-a atins obiectivele de etapă, asistăm la o regândire a planurilor militare. Obiectivul minimal pentru Federaţia Rusă este acum ocuparea completă a Donbasului şi a acestui coridor care leagă Ucraina de Donbas, dar nu înseamnă că acestea sunt obiectivele finale ale Federaţiei Ruse”, a răspuns Mircea Geoană.

Secretarul adjunct al NATO afirmă că toate indiciile de pe teren arată că ruşii vor încerca să încercuiască forţele ucrainiene care apără Donbasul şi sudul Ucrainei. „Vedem o pregătire pentru asalt din est şi sud care va dura câteva zile sau săptămâni”.

NATO crede că ruşii într-un fel acum îşi ling rănile, adică evaluează ce greşeli au făcut şi se pregătesc de un nou atac, mult mai ţintit.

„Lecţiile învăţate din prima etapă sunt procesate de armata rusă. Încearcă să găsească linii de aprovizionare mai scurte, formule de comandă şi control mai eficiente”, explică Geoană.

Dar cea mai mai mare problemă este moralul trupelor, element esenţial într-un război, mai ales de cucerire. „Stau foarte prost cu moralul trupele ruse, este foarte scăzut”.

În consecinţă, NATO şi-a adaptat strategia pentru această nouă etapă a războiului.

„Ne concentrăm pentru a ajuta Ucraina să reziste sau chiar să iasă câştigătoare din a doua etapă a războiului”, spune Geoană.

El a salutat iniţiativa României de creare a unei platforme pentru sprijinirea Republicii Moldova, greu încercată de valurile de refugiaţi ucrainieni şi de impactul economic al războiului, din care mai fac parte Franţa şi Germania şi care a mobilizat deja 600 milioane de euro.

Cu prilejul summitului a fost adoptată strategia NATO pentru inovare, adică aşa numita Cartă a Acceleratorului de Inovare în Domeniul Apărării pentru Atlanticul de Nord – DIANA (conform acronimului din limba engleză), iar România va găzdui două centre de testare.

„Ca preşedinte al boardului de inovare în NATO am avut un rol important de a şlefui cele două noi instrumente ale NATO în zona de tehnologie – DIANA şi fondul de inovare. Mă bucură să văd că printre alte centre de testare şi tehnologii cu utilizare dublă se află centrul de testare în domeniul inteligenţei artificiale de la Politehnica din Bucureşti şi centrul de testare în domeniul tehnologiilor pentru arme hipersonice din cadrul INCAS -Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Aerospaţială Eli Carafoli”, a spus Mircea Geoană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO