Eveniment

Miscare soc in asigurari: Constantin Toma pleaca din pozitia de CEO al Omniasig

Miscare soc in asigurari: Constantin Toma pleaca din pozitia de CEO al Omniasig
08.10.2009, 23:40 580

Omniasig a fost infiintata ca si companie de asigurari aBancorex, a carei sigla de altfel o pastreaza si acum in logo.Bancorex a fost banca mostenitoare a Bancii Romane de ComertExterior, prin care se derulau operatiunile financiare externe aleRomaniei inainte de 1989. Bancorex a fost devalizata deconducatorii sai dupa Revolutie si a trebuit sa fie inghitita deBCR in 1999 pentru a nu intra in faliment. In cadrul aceleioperatiuni, Omniasig a fost vanduta catre fondul israelianTBIH.

Omniasig a crescut agresiv in fiecare an, mult peste mediapietei, avand o pozitie importanta pe piata auto, pe cea aasigurarilor de credite, de locuinte si navale. Omniasig s-a aflatmereu intr-o competitie directa cu Allianz-Tiriac, cea mai marecompanie de pe piata locala de asigurari, iar impreuna au reusit sadetroneze de pe pozitia de lider pe Asirom.

La nivel de grup, Vienna Insurance detine cel mai mare businessdin asigurari.

Miscarea de acum este practic preluarea totala a companiilor dinRomania sub management austriac.

Omniasig a incheiat anul trecut cu un profit brut de 168,6 mil.lei (45,7 mil. euro), de peste 4 ori mai mare decat cel din 2007,datorita vanzarii asiguratorului Unita, la care Omniasig detinea55% din actiuni, restul fiind controlate de Vienna Insurance Group.Unita a fost preluata de grupul Uniqa (Austria) la sfarsitul anuluitrecut. Omniasig, companie membra a Vienna Insurance Group, ainregistrat anul trecut prime brute subscrise de aproape 1.200 mil.lei, in crestere cu 34% fata de anul precedent. Daunele au crescutmai repede: cu 131% pe segmentul Casco si cu 82% pe RCA.

Compania a reusit sa urce anul acesta pe prima pozitie in piatade asigurari generale, dupa ce anul trecut a incheiat pe loculdoi.

Toma a declarat atunci ca a fost o situatie conjuncturala, caafacerile au scazut mai putin decat cele ale Allianz-Tiriac. Oricecompanie isi doreste sa fie numarul unu, dar obiectivul nostru afost intotdeauna sa fim printre primii trei, a explicat atuncidirectorul general al Omniasig.

In timp ce primele brute subscrise de Allianz-Tiriac pesegmentul asigurarilor generale au scazut cu 5,4% in primele treiluni, afacerile Omniasig s-au redus cu 0,13%. La nivelul intregiipiete insa, Allianz-Tiriac a ramas cea mai mare companie. Astfel,Omniasig a incheiat primul trimestru cu prime brute subscrise de331,6 mil. lei (77,7 mil. euro), iar Allianz-Tiriac cu 323,5 mil.lei (75,8 mil. euro).

La sfarsitul primului semestru din acest an, Omniasig s-aconfruntat cu o situatie dificila: crestere de 34% a daunelorplatite, iar primele brute subscrise au scazut cu 3%.

Astfel, primele brute subscrise au coborat la 596 mil. lei(142,2 mil. euro), in timp ce despagubirile achitate au urcat la446,7 mil. lei (106,6 mil. euro), potrivit datelor prezentateatunci de companie. Peste 80% din primele brute subscrise deOmniasig in primul semestru au provenit din asigurari auto Casco side raspundere civila obligatorie (RCA).

"Gustul succesului este amar, mult mai amar decat isi imagineazaoricine. Toata lumea are impresia ca a lucra in asigurari esteextraordinar, insa eu sunt revoltat. In fiecare zi, vad feteleposomorate ale angajatilor, care nu mai stiu ce artificii sa facapentru a mai aduce business. Am fost si sunt in continuare obsedatde un miraj, de a-i face pe oameni sa vina la serviciu cu placere,insa acest lucru nu se intampla", spunea Toma intr-un interviuacordat ZF in 2007, unul din rarele interviuri acordate presei.

Despre PAID

Constantin Toma afirma ca nu este foarte sigur daca va incepevanzarea politelor din sistemul PAID la 1 ianuarie 2010. "M-as ferisa dau un termen, avand in vedere numarul urias de detinatori deproprietati din Romania. Trebuie o organizare si un sisteminformatic de pus la punct. Este un proces laborios si termenuleste destul de scurt", a explicat Toma.

Prin acest sistem, toate locuintele din Romania vor deveni inmod obligatoriu asigurate, iar plata se va face cel mai probabil laadministratiile fiscale odata cu impozitul. Ratiunea obligarii prinlege a proprietarilor de locuinte sa si le asigure este ca doar4-5% din cele 8 milioane de locuinte din Romania sunt asiguratecontra riscului de cutremur, in timp ce probabilitatea de a maiinregistra un cutremur de peste 7 grade pe scara Richter estedestul de ridicata in perioada urmatoare, dupa opiniaspecialistilor.

Cine este Constantin Toma

  • 48 de ani
  • Presedinte directorat Omniasig
  • Este unul dintre cei mai cunoscuti executivi din domeniulasigurarilor.
  • Conduce Omniasig de 14 ani, adica din 1995, timp in carecompania a ajuns in topul pietei asigurarilor.
  • "Cea mai mare realizare profesionala a mea de pana acum oreprezinta chiar compania Omniasig. Sunt foarte mandru ca am reusitsa pun bazele unei organizatii-model, capabila sa creasca intr-operioada relativ scurta pentru o companie de asigurari ladimensiunile pe care le-a atins Omniasig in prezent", spunea Toma,pentru anuarul "Who's Who in Business - Cei mai importanti 1.000 deoameni din business 2008", editat de Ziarul Financiar.
  • A mai fost director general al Tara Motor (1994-1995) sicontabil-sef la Romavia (1990-1993).
  • A absolvit in 1983 Scoala de ofiteri Nicolae Balcescu,specializarea Finante, Universitatea de Stiinte Petrosani,Facultatea de Finante si Asigurari (2003) si Academia de StudiiEconomice Bucuresti, Facultatea de Relatii Economice Internationale(2007).
  • A urmat cursurile Board Members Specialization la HarvardBusiness School (2008).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO