Eveniment

Misiune imposibilă: Un român trebuie să economisească 3.700 euro/an pentru pensie

Misiune imposibilă: Un român trebuie să economisească 3.700 euro/an pentru pensie

Autor: Angela Placinta

22.09.2010, 23:54 55

Un român ar trebui să economisească în medie 3.700 de euro pean, adică peste 300 de euro pe lună, pentru a avea o pensiedecentă, care să se apropie de 70-90% din ultimul său salariu,arată un studiu realizat de asigurătorul Aviva şi compania deconsultanţă Deloitte, la nivel european.
Suma care trebuie economisită pe lună se apropie de echivalentulunui salariu mediu pe economie, ceea ce arată că pentru majoritatearomânilor obţinerea unui venit decent după pensionare este omisiune imposibilă.

Potrivit studiului, în România există un deficit de economisirepentru pensie de 40,2 mld. euro, această sumă reprezentânddi­ferenţa dintre veniturile de care ar avea nevoie salariaţii dupăpensionare şi cele pe care, de fapt, le vor avea la nivelul deeconomisire actual.
Deficitul este calculat pentru cei care se vor pensiona în perioada2011-2051, numărul persoanelor fiind estimat la 11 milioane.
Studiul a luat în calcul numai sumele pe care le vor primi româniidin pensia de stat şi de la pilonul II de pen­sii (celeadministrate privat), fără a lua în considerare faptul că unii maieconomisesc prin depozite bancare, asigurări de via­ţă sau facinvestiţii pe termen lung în proprietăţi sau alte tipuri de active,astfel încât deficitul pensiilor ar putea fi de fapt mai mic.
"Pentru cei care acum au 50 ani şi se vor pensiona în următorii 15de ani, suma necesară de economisit se ridică la 4.800 euro pe an,pentru că au mai puţini ani la dispoziţie pentru a acumula pentruperioda de după pensionare", a declarat Mihai Popescu, directorulgeneral al Aviva România. Pentru a face o comparaţie, în Poloniadeficitul de economisire pentru pensie este de 68,8 mld.euro.

Ceva mai bine stau Cehia şi Ungaria, unde deficitul este de 25,3miliarde de euro, respectiv 9,5 mld. euro.
Un polonez care se pensionează în următorii trei ani trebuie săeconomisească anual 3.400 de euro, iar un salariat din Ungaria -1.900 de euro. Cel mai mult din regiune trebuie să pună deopartecehii: în medie 4.600 de euro pe an.
Printre soluţiile de reducere a deficitului de pensii recomandatede Aviva se numără creşterea semnificativă a vârstei de pensionare,un proiect de lege care prevede majorarea vârstei la 65 de anifiind adoptat deja de Camera Deputaţilor săptămâna trecută.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO