Eveniment

Moartea directorului ENEL ar fi intervenit în urma căderii de la fereastra biroului său

Moartea directorului ENEL ar fi intervenit în urma...

Autor: Roxana Petrescu

01.12.2014, 00:00 241

„Moarte suspectă“, titrau ziarele italiene la finalul săptămânii trecute în legătură cu vestea decesului lui Matteo Cassani, 42 de ani, fostul director general al Enel Energie şi Enel Energie Muntenia, cele două companii de furnizare a energiei electrice pe care grupul italian de utilităţi le deţine în România. „Încă se investighează cazul care a fost încadrat la moarte suspectă. Se iau în calcul şi alte variante în afară de cea a unui posibil suicid. Deocamdată, colegii de la omoruri nu au găsit un bilet care să explice accidentul. Oricum, informaţiile arată că această cădere a avut loc de la fereastra biroului său, nu de pe acoperiş„, au declarat surse din cadrul Poliţiei Române, fără a da un termen la care s-ar putea finaliza investigaţia.

Cassani a murit în cursul zilei de joi, concluzia în urma necrop­siei arătând că italianul a decedat în urma unui şoc trau­matic şi hemoragic provocat prin cădere de la înălţime, potrivit unor surse citate de Mediafax.

“Cauzele care l-au determinat pe Cassani la gestul dramatic sunt încă necunoscute. Poliţia investighează o moarte suspectă. Directorul a căzut de la una dintre ferestrele clădirii de patru etaje unde compania îşi are sediul, în centrul capitalei”, scriau la finalul săptămânii trecute jurnaliştii de la Il Messaggero.

Potrivit Mediafax, căderea ar fi avut loc de la etajul doi al clădirii. Surse din Poliţie citate de Mediafax susţin că au fost audiaţi mai mulţi directori ai Enel în acest caz şi au spus că directorul participase joi dimineaţa la o şedinţă în timpul căreia acesta a fost calm, a băut cafea şi nu a lăsat impresia că ar avea o problemă.

“Pe de altă parte, surse din anturajul italianului au dezvăluit că acesta era o fire deosebit de sensibilă şi suferea foarte tare din cauza unor probleme grave de sănătate ale soţiei sale”, mai scrie Mediafax. Potrivit aceleeaşi surse, italianul nu suferea de o boală gravă, singurele medicamente pe care le lua fiind pentru tensiune şi că nu ar fi fost vizat în nicio anchetă penală.

Reprezentanţii Enel nu au oferit explicaţii suplimentare pe această temă, precizând doar că nu se cunosc circumstanţele evenimentului, o anchetă fiind în curs de derulare.

Matteo Cassani a jucat un rol cheie în primul proces de privatizare câştigat de Enel în România, preluarea la pachet în 2005 a fostelor Electrica Banat şi Dobrogea. Asupra acestor companii a planat suspiciunea privind neîndeplinirea obligaţiilor din contractele de privatizare. Nici preluarea fostei Electrica Muntenia Sud de către Enel, perla coroanei Electrica, nu a fost ocolită de controverse, fiind inclusă în procesul „privatizărilor strategice“, dosar în care sunt anchetate fapte cu caracter penal. Cassani conducea Enel Energia Muntenia, companie rezultată din reorganizarea fostei Electrica Muntenia Sud. La jumătatea acestui an, un nou scandal a izbucnit, numele Enel fiind din nou implicat într-un dosar instrumentat de procurorii DNA privind umflarea artificială a facturilor plătite de 1,2 mil. consumatori. Totul a culminat însă anul acesta cu anunţul făcut de Enel privind decizia de a-şi lichida poziţia din segmentul distribuţiei şi furnizării de energie din România.

Stabilit de zece ani aici, căsătorit cu o româncă, Matteo Cassani a fost primul manager trimis de Enel aici, ocupând în anul 2004 funcţia de director de dezvoltare al Enel în România. A avut o prezenţă extrem de discretă în presă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO