Eveniment

Mobila s-a scumpit cu pana la 25% in ultimul an

04.09.2008, 19:06 60

Preturile la mobila au crescut in ultimul an cu pana la 25% in conditiile in care s-au scumpit materiile prime precum masa lemnoasa, energia si tapiteriile, sustin jucatorii din domeniu prezenti la targul de mobila de la Romexpo.
"Preturile la mobilierul tapitat s-au majorat chiar si cu 25% fata de septembrie anul trecut. Cumparatorii au simtit un soc cand au intrat in magazine si au vazut cu cat s-a scumpit mobilierul fata de anul trecut, insa in doua luni de zile acestia se obisnuiesc cu noul pret", a declarat Maria Bugheanu, manager al Mobtap Alprom, parte a producatorului de mobila Alprom, unul dintre cei mai importanti jucatori din industria de profil. Scumpirea mobilierului este determinata de cresterea preturilor la masa lemnoasa, cu aproximativ 20-30% in ultimul an, la energie si transport, apreciaza Bugheanu.
Si producatorul de mobila Elvila, controlat de omul de afaceri Viorel Catarama, a majorat preturile la piesele de mobilier. "Produsele din colectia noua sunt mai scumpe cu 5-10% pe fondul cresterii pretului la lemn, tapiterie, stofe. Un pat din piele naturala este mai scump anul acesta fata de anul trecut, pretul celui expus la targul de mobila fiind de 38 mil. ron, dar o piesa de mobilier poate ajunge chiar si la circa 69 mil. ron in cazul unui coltar din piele naturala", a spus Mihaela Mihai, marketing manager al Elvila. Compania si-a bugetat pentru acest an un avans de 10% al vanzarilor la nivel de grup fata de rulajul de 112 mil. euro cu care a inchis anul 2007.
Mihail Popescu, presedinte al producatorului de mobila Mobex Targu-Mures, spune ca societatea a majorat preturile cu 15% din cauza dinamicii economiei. "Cresterile de 5-7% la materialele pe care le folosim plus rata inflatiei au dus la majorarea pretului mobilierului", a declarat el. Majorarea pretului nu influenteaza cererea, care este in crestere. "Am crescut productia cu 8-10% adaptandu-ne la cererea de pe piata. In special anul acesta a crescut productia de mobilier pentru hoteluri, care reprezinta la momentul de fata 15% din totalul vanzarilor pe care le realizam", a spus Popescu.
Printre clientii noi se numara hotelul Alexander de patru stele din Bucuresti, Palace din Sibiu si alte hoteluri din Brasov, Craiova, Oradea, Cluj si Alba Iulia.
Mobex exporta 75% din productia de mobilier catre firme din Italia, Anglia, Olanda, Ucraina, Rusia. "Acest procent s-a redus putin din cauza ca ne-am orientat spre amenajari de hoteluri in tara", a precizat el. Afacerile Mobex in primul semestru din anul acesta se ridica la circa 10 mil. euro, in avans fata de anul trecut. "Vizam o cifra de afaceri de peste 15 milioane de euro anul acesta", a spus Mihail Popescu.
Targul de mobila BIFE TIMB se desfasoara in perioada 3 - 7 septembrie la Romexpo, la aceasta editie fiind prezente 550 de firme, dintre care 79% sunt romanesti.


Prolemn incepe anul viitor constructia la noua fabrica
Producatorul de usi si fete de usi Prolemn Reghin, detinut de turcii de la Kastamonu, vizeaza pentru acest an o crestere a cifrei de afaceri cu pana la 20%, la circa 70 mil. dolari, si are in vedere pentru 2009 constructia unei fabrici de pal la Reghin, a declarat directorul de vanzari al firmei, Mehmet Ilhan. "Cifra de afaceri va creste in acest an pe fondul evolutiei pietei constructiilor. Am inregistrat cresteri ale vanzarilor atat pe segmentul usilor din lemn, cat si pe cel al fetelor de usi", a spus Ilhan. Anul trecut, compania si-a dublat capacitatea de productie la fabrica pe care o detine la Reghin, investitiile totale ajungand la 50 mil. euro. "Anul viitor, cel mai probabil, vom incepe constructia unei fabrici de pal la Reghin, care va atrage o investitie asemanatoare cu cea realizata la unitatea de productie a usilor", a adaugat Ilhan. (Mediafax)

Simex asteapta afaceri de peste 25 mil. euro
Grupul de firme Simex din judetul Salaj, din domeniul productiei de mobila, estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de peste 25 mil. euro, in crestere cu 10-15% fata de anul precedent, pe fondul majorarii vanzarilor pe piata locala prin deschiderea de noi magazine proprii. "Anul trecut am avut o cifra de afaceri de circa 22 mil. euro, iar pentru acest an vrem sa crestem cu 10-15%. Ne dorim foarte mult sa crestem vanzarile pe piata locala, care anul trecut au generat doar 15% din afaceri. Restul de 85% a provenit din vanzarile in Comunitatea Statelor Independente", a declarat ieri directorul comercial al grupului, Calin Tamasan. Principalele tari unde grupul exporta mobila sunt Rusia, Ucraina, Azerbaidjan, Georgia si regiunea Caucaz. Grupul Simex cuprinde sase fabrici amplasate in zona de nord-vest a tarii. (Mediafax)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO