Eveniment

MOL şi OMV au devenit cei mai noi importatori de gaze după deschiderea conductei Arad-Szeged

MOL şi OMV au devenit cei mai noi importatori de gaze după deschiderea conductei Arad-Szeged

Autor: Roxana Petrescu

28.11.2010, 23:57 114

Odată cu intrarea în funcţiune a conductei Arad-Szeged, MOLTrade Energy, compania de vânzări de gaze a grupului petrolierungar MOL, şi EconGas, subsidiară a grupului OMV, specializată întradingul de gaze naturale pe mai multe pieţe europene, au începutsă aducă gaze dinspre Ungaria în România, potrivit datelor dinultimele rapoarte ale Agenţiei Naţionale de Reglementare îndomeniul Energiei (ANRE).

Până în acest moment, România importa gaze doar prin conductecare tranzitează Ucraina şi erau aduse exclusiv prin doiintermediari agreaţi de Gazprom care au contracte cu gigantul ruspână în 2030. Cele două companii sunt nemţii de la Wintershall,care acţionează local prin intermediul WIEE, joint-venture în careGazprom controlează 50% din acţiuni, şi Imex Oil, compania deţinutăde mogulul rus Vitali Maşitschi care controlează şi combinatul dealuminiu Alro Slatina.

În rapoartele ANRE nu sunt prezentate date concrete legate decantităţile importate, dar din graficele instituţiei reiese faptulcă acestea nu sunt mai mari de câteva zeci de milioane de metricubi. În contextul în care România a consumat anul trecut 13,2miliarde de metri cubi, dintre care circa 2 mld. mc au venit numaidin importuri din Rusia, cele câteva zeci de milioane de metri cubicare vin prin Arad-Szeged nu ridică decamdată probleme majorepentru ruşi.

Cu toate acestea, apariţia unor importatori de gaze noi este unsemnal bun mai ales ţinând cont de faptul că preţul gazelor carevin pe conducta Arad-Szeged este mai mic comparativ cu cel plătitde România pentru gazul rusesc.

"Tot ceea ce vă pot spune este că preţul este mai avantajos,altfel nu ne-am fi băgat la importuri prin Arad-Szeged", spun sursedin Petrom, cea mai mare companie din România care din vara acestuian a început să vândă gaze transportate prin Arad-Szeged.

De exemplu, potrivit datelor ANRE, în luna septembrie, Româniacumpăra gazele de la ruşi la un preţ de 357 de dolari pe mia demetri cubi. Pe bursa de gaze din Viena, la sfârşitul luniiseptembrie gazele se tranzacţionau la un preţ de 278 de dolari pemia de metri cubi. Interconectorul Arad-Szeged este prima conductăcare-i permite României să aducă gaze şi din alte surse în afară deRusia, acest proiect legând sistemul naţional de transport algazelor naturale cu cel al Ungariei şi deci cu piaţavest-europeană.

"Această zonă a Europei este lipsită de lichiditate în ceea cepriveşte posibilitatea efectuării tranzacţiilor cu gaze naturale.Ideea este să conectăm România cu Ungaria, lucru care deja a avutloc, apoi România cu Bulgaria şi Bulgaria cu Turcia. Ultimaconexiune a sistemului va fi Nabucco", au declarat recentreprezentanţii OMV, acţionarul majoritar al Petrom.

Conducta Arad - Szeged a fost inaugurată oficial în octombrieanul acesta, dar de fapt primele importuri de gaze s-au făcut chiardin luna iulie, lucru dovedit şi de rapoartele ANRE, unde esteindicată prezenţa MOL Trade Energy pe lista companiilor care aducgazele din import.

Specialiştii din piaţă spun că totuşi conducta nu va reprezentao ameninţare pentru contractele Gazprom, dar ar putea pune ooarecare presiune pe preţ, în contextul în care Arad-Szeged sedovedeşte a fi o alternativă mai economică la importul de gazenaturale.

De altfel, şi în rapoartele ANRE poate fi sesizat un trenddescendent în ceea ce priveşte preţul gazelor de import, aceastăevoluţie conturându-se în perioada iulie-septembrie, adică exact înperioada intrării în funcţiune a Arad-Szeged. Deşi specialiştiispun că şi prin Arad-Szeged pot veni şi gaze ruseşti în amestec cugaze provenite din alte surse, preţul este mai bun pentru căfirmele care realizează exporturile dinspre Ungaria spre Româniapot avea relaţii mai bune şi o putere de negociere mai mare în faţaruşilor de la Gazprom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO