Eveniment

Moldovan: Decizia de a obliga cetăţenii României să îşi dezvăluie CNP-ul este "o măsură scandaloasă"

Autor: Mediafax

21.10.2011, 18:40 417

Decizia de a-i obliga pe ceteţănii României să îşi dezvăluie CNP-ul este o "măsură scandaloasă", care anulează securitatea datelor personale, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al PSD, deputatul Emil Radu Moldovan.

"După ce am văzut chestionarele pentru recensământul populaţiei, a fost un lucru care ne-a îngrijorat foarte tare: necesitatea ca cetăţenii să-şi dezvăluie CNP-ul la acest recensământ. Reglementările UE nu prevăd măsuri speciale în acest sens, suntem singurul stat din UE care cere CNP-ul, nefiind o obligativitate, aşa cum unii reprezentanţi ai Guvernului au încercat să se disculpe. Nu UE cere CNP-ul, ci PDL, de frica pierderii puterii", a declarat Emil Radu Moldovan.

Este legal să se ceară CNP-ul la recensământ?

El le-a sugerat locuitorilor judeţului Bistriţa-Năsăud care nu doresc să îşi dezvăluie CNP-ul să nu o facă, fiindcă nu vor putea sancţionaţi în niciun fel.

"Recensământul va oferi o imagine globală. Decizia de a obliga ceteţănii României să-şi dezvăluie CNP-ul este o măsură scandaloasă, care anulează securitatea datelor personale. Devine o regulă ca PDL să arate că e în stare de orice pentru a rămâne la putere. Românilor le este furată identitatea, iar drepturile şi libertăţile cetăţeneşti sunt încălcate grosolan", a declarat Moldovan.

Recensământul populaţiei şi al locuinţelor a început în 20 octombrie şi se va desfăşura până în 31 octombrie, iar primele date vor fi făcute publice cel târziu la sfârşitul lunii ianuarie 2012.

Chestionarele recensământului din 2011 conţin întrebări referitoare la persoană, la gospodărie, la locuinţă/clădire, la persoanele plecate în străinătate, la persoanele plecate pentru o perioadă îndelungată, la spaţiul colectiv de locuit şi la persoanele temporar prezente.

Chestionarul referitor la persoană trebuie completat cu date personale precum sexul, data naşterii, starea civilă şi anul căsătoriei, numărul de copii, data stabilirii ultimei reşedinţe, motivul stabilirii în localitatea de recenzare, religia, etnia, limba maternă şi chiar Codul Numeric Personal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO