Eveniment

Moment istoric: Primele 10.000 de doze de vaccin împotriva COVID-19 au ajuns în ţară

Moment istoric: Primele 10.000 de doze de vaccin...

Autor: Mediafax

25.12.2020, 16:00 106

Primele doze de vaccin împotriva COVID-19, au ajuns în ţară pe la Vama Nădlac 2, vineri, în ziua de Crăciun, în jurul orei 13.40. Vaccinul, dezvoltat de BioNTech şi Pfizer, e primul căruia i s-a acordat de către Comisia Europeană autorizaţia condiţionată de punere pe piaţă.

„Se începe cu o primă tranşă, mai degrabă simbolică, dar deja imediat după Crăciun încep să vină următoarele tranşe de vaccin şi aşa se va continua până când toată populaţia beneficiază de vaccin. Aceste vaccinuri sunt sigure, sunt eficiente, sunt autorizate la cele mai înalte standarde europene. Şi noi, şi experţii recomandăm tuturor românilor să fie pregătiţi să se vaccineze”, a declarat joi Klaus Iohannis.

Sâmbătă, 26 decembrie, Institutul <Cantacuzino> va recepţiona prima tranşă simbolică de 10.000 de doze ale vaccinului dezvoltat de BioNTech şi Pfizer, primul vaccin împotriva COVID-19 căruia i s-a acordat de către Comisia Europeană autorizaţia condiţionată de punere pe piaţă.

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” a fost desemnat Centru naţional de stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19. Ora aproximativă de sosire a vaccinurilor la Institutul Cantacuzino este 07.00.

Vaccinarea începe în data de 27 decembrie în toate cele 10 spitale de boli infecţioase aflate în prima linie în lupta împotriva COVID-19.

Evenimentul de vaccinare de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” va începe duminică, 27 decembrie, la ora 09.00.

În aceeaşi zi, acţiuni similare vor fi organizate şi în celelalte nouă spitale de boli infecţioase aflate în prima linie în lupta împotriva COVID-19, după ora 10.00

Evenimentele vor fi transmise live pe toate paginile de Facebook instituţionale ale Guvernului României.

În primă instanţă va fi vaccinat personalul medical, urmând ca la anul să fie vaccinate persoanele din grupele de risc, iar, apoi, populaţia generală. Vaccinarea, care va fi voluntară şi gratuită, se va face pe bază de programare.

Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva Covid-19, col. dr. Valeriu Gheorghiţă, a explicat modul de administrare a vaccinului.

„Vaccinul se administreazã în momentul de faţã, din tipurile de vaccin care vor primi autorizare, intramuscular, într-o schemã cu douã doze, iar persoanelor sub 16 ani pentru moment nu existã o indicaţie de utilizare, nu sunt suficiente date care sã asigure aceastã recomandare la acest moment”, a mai spus Valeriu Gheorghiţã.

Până joi, pe teritoriul României, au fost confirmate 608.561 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 523.829 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO