Eveniment

Momentul ciudat din ultimul discurs al lui Putin care i-a intrigat pe analişti

Momentul ciudat din ultimul discurs al lui Putin care i-a intrigat pe analişti

Autor: Daniel Contescu

05.03.2022, 08:00 17437

Într-un nou discurs, difuzat pe 3 martie, la 8 zile de invadarea Ucrainei, Vladimir Putin i-a numit în repetate rânduri „eroi” pe soldaţilor ruşi care luptă în fosta ţară sovietică, anunţând că familiile celor căzuţi „7 milioane de ruble şi se va acorda o indemnizaţie lunară” (circa 58.000 de euro) şi vor exista forme de asistenţă medicală şi despăgubiri pentru răniţi (circa 2,9 milioane de ruble).

Potrivit unor analişti, a existat un comportament ciudat din partea lui Putin, spre finalul intervenţiei. După ce s-a ridicat de pe scaun, pentru a onora victimele cu un minut de reculegere, în loc să încheie legătura, s-a aşezat la loc, pentru a sublinia importanţa armatei şi mai ales a modului în care operaţiunea specială din Ucraina decurge conform planului, repetând, de fapt, ceea ce comunicase deja în timpul discursului.

Potrivit Rusiei, numărul morţilor este de aproximativ 500 de morţi şi 1.500 de răniţi, în timp ce cifrele oficiale ucrainene raportează 9.000 de soldaţi ruşi ucişi. Pentru Nic Robertson, de la CNN, este o modalitate de a-i ţine pe ruşi de partea lui.

După doar 8 zile de conflict, acordarea de medalii de vitejie, asigurare medicală şi decontare pentru răniţi pare a fi o strategie de menţinere a poporului rus unit, având în vedere sancţiunile internaţionale grele care afectează în special clasa medie, dar şi oligarhii. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO