Eveniment

„Monitorul educaţiei” al Comisiei Europene: În România educaţia este la pământ - 40% dintre copiii de 15 ani abia ştiu să citească şi au cunoştinţe slabe de matematică şi ştiinţă

„Monitorul educaţiei” al Comisiei Europene: În...

Autor: Răzvan Botea

27.09.2019, 07:52 738

♦ Rata de abandon şcolar timpuriu este cu 60% mai mare în România faţă de media europeană ♦ Ponderea absolvenţilor de studii superioare pe segmentul de vârstă 30-34 de ani este cu 40% mai mică în România faţă de media europeană.

Comisia Europeană a publicat joi un raport cu privire la sistemul de educaţie al statelor membre. În ceea ce priveşte România, majoritatea indicatorilor cheie sunt foarte deterioraţi în comparaţie cu media europeană.

Părăsirea timpurie a şcolii (18-24 ani) indică un procentaj de 16,4% pentru tinerii români comparativ cu o medie a UE de 10,6%, iar ponderea absolvenţilor de studii superioare (30-34 ani) este 24,6% pentru România, în vreme ce media la nivel european este de 40,7%.

„Diagnosticul din acest raport sintetic este simptomatic pentru starea actuală a învăţământului şi a societăţii româneşti. El reflectă absenţa unei politici coerente şi a continuităţii în domeniu din 2012 încoace. Cauzele sunt multiple, unele ţinând de nivelul politic, altele provenind din structuri sociale mai adânci. Poziţia României este afectată de polarizarea crescândă a societăţii, care conduce la fenomene de excluziune şi la formarea unor grupuri sociale lipsite de şansa unei educaţii de calitate, ca şi de carenţele acumulate în timp de sistemul educaţional”, a declarat pentru ZF Bogdan Murgescu, profesor la Universitatea din Bucureşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO